Regija
ZDRUŽENE SNAGE DONJEG MIHOLJCA I MAĐARSKOG ŠIKLOŠA

Međunarodna združena pokazna
vježba za sprječavanje ekocida
Objavljeno 30. srpnja, 2015.

DONJI MIHOLJAC - U prekograničnoj suradnji vatrogasaca DVD-a Donji Miholjac, Grada Donji Miholjac, Županije osječko-baranjske, Republike Hrvatske i vatrogasaca grada Šikloša, Županije Baranja Republike Mađarske, održana je združena vatrogasna vježba rada na vodi i ronilaca pod vodom u sprječavanju onečišćenja vodotoka zbog pada opasnog tereta te njegova vađenja u svrhu sprječavanja ekocida i sanacije akcidentnog mjesta.

Kako doznajemo od Damira Šiplike, zapovjednika DVD-a Donji Miholjac, sudionici ove vježbe bili su Dobrovoljno vatrogasno društvo Donji Miholjac, Ured za katastrofe Republike Mađarske – ispostava Šikloš, Uprava za katastrofe Županije Baranja, Policijska postaja Donji Miholjac - granična policija te Policija Republike Mađarske.

- Smisao ove vježbe ima za cilj uvježbavanje navedenih službi u mogućem stvarnom nastanku ovakve vrste nesreće te koordinacija i svladavanje jezičnih prepreka i primjena svih važećih propisa jedne i druge države kod nastanka ovakve vrste akcidenta koji ne poznaje granice. Osim toga, vječiti je zadatak razmjena mišljenja, iskustava i znanja u smislu što boljeg i efikasnijeg djelovanja - naglašava Šiplika, objašnjavajući tijek vježbe.

- Dolaskom na granični prijelaz i uz informacije koje dobivamo od djelatnika GP Donji Miholjac i očevidaca nesreće, upućuju nas u podnožje mosta gdje je prema njihovu viđenju došlo do pada njima nepoznatih predmeta u rijeku Dravu. Potrebno je utvrditi o kakvom je opasnom otpadu riječ te o kojoj količini. Kasnijim uvidom u isprave o prijevozu opasnih tvari utvrđeno je da se radilo o prijevozu hidrauličkog ulja spremljenog u bačve, a prebrojavanjem se utvrdilo da nedostaju dvije bačve koje su najvjerojatnije završile u Dravi, a što je u suglasju s prvim dojavama o akcidentu i provedenom razgovoru s vozačem vozila. Kako smo dolaskom u podnožje mosta i uvidom u mjesto događanja i viđenjem uljne mrlje zaključili da je pretpostavka točna, počinjemo spuštanje plovila u vodu i postavljanje mehaničkih brana za sprječavanje širenja i onečišćenja vodotoka rijeke Drave i posipanje apsorbenta te prikupljanje otpada skimmerom na obalu u za to već pripremljene spremnike. Također se postavljaju i upijajuće brane. Nepoznanica je na kojoj se dubini nalaze navedene bačve, a zbog toga su pozvani vatrogasci ronioci iz Šikloša, koji postupaju na temelju saznanja i pravila struke. Nakon dolaska vatrogasaca/ronilaca počinje izvlačenje bačava s dna rijeke na dubini oko šest metara. Kako je riječ o potencijalno opasnom teretu i njegovoj specifičnoj težini, DVD Donji Miholjac s pomoću hidrauličnih autoljestava podiže prethodno učvršćene i povezane bačve s dna rijeke. S obzirom na to da na vozilima koja su sudjelovala u prometnoj nezgodi na mostu nije bilo veće materijalne štete te nije bilo ozlijeđenih, druga postupanja osim regulacije prometa nisu bila potrebna s naše strane te je počelo sprječavanje ekocida - ispričao je nakon završetka uspješne vježbe zapovjednik donjomiholjačkih vatrogasaca.L.Aničić

Možda ste propustili...

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

Najčitanije iz rubrike