Kultura
MISLAV PAVIN U PERUGI JE SVIRAO JAZZ

Osječki gimnazijalac na pozornici uz Herbie Hancocka, Chick Coreu, Tony Bennetta i Lady Gagu
Objavljeno 30. srpnja, 2015.

PERUGIA - Petnaestak dana u Italiji i život se odmah promijeni, a i mnogo se toga nauči. Tako je ukratko opisao svoj boravak u talijanskoj Perugi osječki gimnazijalac Mislav Pavin. Sedamnaestogodišnji je to učenik Prve gimnazije, ali i srednje Glazbene škole Franje Kuhača podrijetlom iz Donjeg Miholjca.

- Na preporuku prof. Matije Dedića odlučio sam se prijaviti na audiciju za seminar Berklee at Umbria Jazz clinics koji se održavao u Perugi u Italiji od 7. do 20. srpnja. Kada su mi poslali potvrdu da sam primljen, putovanje je počelo! Prvi dan bilo je potrebno otići na još jednu audiciju rangiranja gdje su nas sve svrstali u ansamble i grupe za tzv. performance studies, za glavne predmete (u mom slučaju klavir) i za razne ansamble – s ushićenjem priča Pavin.

Klavir je učio u klasi prof. Marka Shilanskyja, “performance studies” u klasi profesora Matthewa Nicholla, a profesor njegova ansambla bio je Dino Govoni. Kako kaže Mislav, predavanja su počinjala rano ujutro, a nakon prva dva, slušali su razne “masterclassove” pa onda nastavljali učiti i svirati sve do večeri. Istovremeno uz održavanje seminara, održavao se i Umbria Jazz festival u Perugi.

- Ulice su vječno bile pune! Perugia je blistala, a veliko i ugodno iznenađenje bio je odaziv ljudi na jazz-glazbu. Svakodnevno se održavalo desetak koncerata, većih i manjih, nekada čak i po pet istovremeno s obzirom na to da su bile postavljene četiri veće pozornice i podosta manjih, ističe Pavin.

Neki od izvođača bili su Herbie Hancock, Chick Corea, Tony Bennett, Lady Gaga, Snarky Puppy, Charles Lloyd, Paolo Conte, Gerard Clayton, Brad Mehldau i brojni drugi. Tijekom cijelog dana na svakih nekoliko koraka svirali su deseci uličnih bendova. Svaki sat njegova boravka u Perugi bio je ispunjen dobrom glazbom. Kada su završila predavanja, odlazili su na koncerte. Zadnji je počinjao u ponoć, a nakon njega bili su im uz akreditaciju festivala dostupni “jam sessioni” po brojnim barovima na kojima su svirali najčešće do jutra.

- Naučio sam mnogo novih stvari, bilo je iznimno zadovoljstvo učiti od profesionalaca i sretan sam što sam uspio biti dio jednog takvog vrhunskog programa. Zahvaljujem Matiji na preporuci i mr. pharm. Branki Marušić, koja je moj oslonac i potpora već duže vrijeme na sponzorstvu i pomoći. Svakom zaljubljeniku u jazz od srca preporučujem Umbria Jazz festival - zaključio je Pavin. S.Kadić

Možda ste propustili...

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

Najčitanije iz rubrike