Novosti
PRVI PUT SLOŽNI VLAST I OPORBA

Arbitražni postupak o granici je
kontaminiran, Hrvatska izlazi iz njega
Objavljeno 28. srpnja, 2015.
- Svi mislimo isto - Hrvatska ne može ostati u ovom ugovoru o arbitraži - rekao je premijer

Vezani članci

UOČI SABORSKE SJEDNICE, SUSRET PREMIJERA I ŠEFOVA KLUBOVA ZASTUPNIKA

HAZU: Arbitraža je izgubila svaki smisao

Hrvatska izlazi iz postupka arbitraže oko granice sa Slovenijom, nakon skandala slovenske strane koji je doveo u pitanje neovisnost i objektivnost postupka.

Tu su odluku donijeli zajedno predstavnici vladajućih i oporbe na prvom sastanku o važnim državnim pitanjima na kojem su zajedno sudjelovali premijer i čelnik SDP-a Zoran Milanović i Tomislav Karamarko, čelnik SDP-a najjače oporbene stranke HDZ-a.

Povlačenje arbitra

- Svi mislimo isto - Hrvatska ne može ostati u ovom ugovoru o arbitraži, mora izići iz njega, mora ga raskinuti i trenutačno suspendirati držeći se općih pravila međunarodnog prava i to će biti zahtjev Vlade prema Saboru - rekao je Milanović na konferenciji za novinare nakon sastanka. Dodao je kako je postupak kontaminiran.

- Ono što se dogodilo je neodrživo i Hrvatska izlazi iz ugovora, ali prema relativno preciznim pravilima međunarodnog prava koje ćemo poštivati - ponovio je premijer, pojasnivši da se to odnosi na proceduru koju provodi Vlada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

- Od Sabora želimo jednu unisonu podršku da tom postupku pristupimo, da notificiramo raskid ugovora i da proglasimo, što se Hrvatske tiče, trenutnu suspenziju i povlačenje arbitra kojeg je imenovala Hrvatska u Arbitražno vijeće - istaknuo je Zoran Milanović.

Upitan znači li to da sad slijedi postupak tromjesečnog čekanja odgovora od Slovenije te godinu dana potencijalnog razgovora o tome mogu li se dvije strane složiti da je došlo do kršenja odredbi ugovora, odnosno, znači li to da će razgovori između Hrvatske i Slovenije o ovome trajati najmanje godinu i pol dana, premijer Milanović je rekao kako će se Hrvatske držati procedure.

Rekao je da nije razgovarao o ovoj situaciji s premijerima zemalja članica Europske unije, istaknuvši da je to stvar Hrvatske i Slovenije.

- Mi smo članica Europske unije, donosimo odluke na koje smo na neki način natjerani u ovoj situaciji, nemamo izbora - dodao je hrvatski premijer.

Kazao je i da ne može komentirati postoji li kontakt između hrvatske i slovenske vlade, kao ni je li razgovarao sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom.

Sporne i granice s drugim susjedima

Upitan hoće li Hrvatska tražiti novi Arbitražni sud, ili će tražiti da o tome odlučuje Međunarodni sud za pravo mora, Milanović je podsjetio da je to bio hrvatski prijedlog prije nekoliko godina. On smatra da varijanta s arbitražnim sporazumom nije loša, ali da je Međunarodni sud pravde u Haagu bolje rješenje.

- Ali, pristali smo na nešto pod određenim uvjetima. S obzirom na to da je, prema našem stajalištu, došlo do grubog kršenja odredbi ugovora i pravila prema kojima se ugovor provodi, ne možemo više u takvom aranžmanu djelovati - istaknuo je Milanović.

Na pitanje je li se slovenska vlada trebala odlučnije postaviti i možda ispričati hrvatskoj strani, predsjednik Vlade odgovorio je kako je on hrvatski premijer i ne može komentirati kako bi se slovenska vlada trebala ponašati.

- Ja predstavljam Hrvatsku i branim i promičem hrvatske interese i drago mi da smo se danas oko toga usuglasili - istaknuo je, te podsjetio kako i dalje nemamo riješeno pitanje granice i nećemo ga imati još neko vrijeme. Dodao je da nemamo riješeno ni pitanje granice s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom.

- To mene brine kao hrvatskog premijera. Pokušavao sam na početku mandata u dobroj vjeri, a na temelju osnova iz 1999. godine zatvoriti pitanje granice s Bosnom i Hercegovinom, ali za takvo što nisam imao sugovornika, ne samo tamo nego i ovdje - zaključio je Milanović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje što će se dalje događati s Arbitražnim sudom, premijer Milanović kazao je da se nikada u povijesti arbitražnog sudovanja nešto ovako nije dogodilo.

- Prema tome, nema ni nekakvog kolektivnog ili stručnog znanja da bi se moglo reći što će i kako biti sutra, ali sigurno neće biti nekakvih velikih napetosti ili neprijateljstava u odnosima Slovenije i Hrvatske - istaknuo je premijer.

Podsjetimo, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić još je u petak, 24. srpnja, u ime Vlade RH, uputila pisma Arbitražnom sudu te Europskoj komisiji vezana uz događanja koja dovode u ozbiljnu sumnju vjerodostojnost i zakonitost cijelog arbitražnog postupka između Hrvatske i Slovenije.

Dijana PAVLOVIĆ

TOMISLAV KARAMARKO

predsjednik HDZ-a

Na ugrozu državnih interesa svi reagiramo isto

Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a, nakon sastanka s premijerom Milanovićem, rekao je kako na “na ugrozu nacionalne sigurnosti i nacionalnih i državnih interesa svi reagiramo isto”. “Naša briga je da iziđemo iz arbitražnog ugovora i spriječimo tu malverzaciju, tu prijevaru”, dodao je Karamarko, a na novinarsko pitanje bi li takvi sastanci trebali biti češći, odgovorio je: “Dao Bog da je što manje problema koji ugrožavaju nacionalnu sigurnost i državne interese, ali zašto ne”.

JOSIP SALAPIĆ

Predsjednik kluba zastupnika HDSSB-a

Izlazimo zbog zaštite nacionalnih interesa

- Ovo je prvi put nakon dužeg vremena da je postignut nacionalni konsenzus, da su svi predstavnici saborskih klubova bili jednoglasni u tome da Sporazum o arbitraži između Vlade RH i vlade Slovenije treba raskinuti. Zaključak je da Sabor nakon rasprave obveže i da nalog Vladi za raskidanje tog sporazuma i zaduži Vladu da daljnjim pravno-diplomatskim potezima štiti interese Hrvatske u ovom sporu. Vlada će u utorak predložiti takav zaključak Saboru, o donošenju kojega su sudjelovali svi predstavnici klubova u jednoj opuštajućoj atmosferi, bez napetosti jer su svi bili na istom tragu - rekao nam je Josip Salapić, predsjednik kluba zastupnika HDSSB-a. Dogovor je da na sjednici Sabora raspravljaju samo predstavnici klubova, znači jedanaest govornika i potom slijedi glasanje. Najvjerojatnije će već u srijedu Sabor donijeti takav zaključak, a u četvrtak bi Vlada sukladno tome donijela odluku. U međuvremenu bit će doneseno i mišljenje koje će Hrvatska poslati Arbitražnom sudu. Istovremeno, odlukom Vlade povlači se hrvatski predstavnik iz toga suda Budislav Vukas i Sporazum se raskida. “Slovenija tu ne može ništa, to nije jednostrani izlazak, jer su oni prekršili Sporazum o arbitraži. Mi izlazimo zbog zaštite nacionalnih interesa, a procedura je dosta brzo pokrenuta. A dalje ćemo vidjeti hoćemo li ići na Međunarodni sud pravde ili ne. A Arbitražni sud će se raspustiti, ili možda nastaviti s radom, ali Hrvatsku to ne obvezuje”, zaključuje Salapić.I.Bošnjak

HRVATSKA MOŽE JEDNOSTRANO NAPUSTITI SPORAZUM

Miro Cerar, slovenski premijer, novinarima je kazao da Hrvatska ne može izići iz procesa arbitraže i da je to prošlog tjedna zaključio i Arbitražni sud koji je Sloveniji naložio imenovanje novog suca nakon što je odstupio Jernej Sekolec, te da su iz Haaga naveli kako će se arbitraža nastaviti. Premijer Zoran Milanović na novinarski upit da prokomentira Cerarovu izjavu kako Hrvatska ne može jednostrano izići iz arbitražnog sporazuma, rekao je: “Može i hoće”.

IZVANREDNA

SJEDNICA SABORA O ARBITRAŽNOM SPORAZUMU ODRŽAT ĆE SE U SRIJEDU

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ

predsjednica RH

To je ono zajedništvo koje promičem

Suglasje stranaka o arbitraži pozdravila je i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. “Upravo je to ono zajedništvo koje promičem i na koje pozivam od dana svoje inauguracije pa vjerujem da se takav pristup dijeljene odgovornosti i konsenzus može postići i o drugim važnim pitanjima ključnima za hrvatske nacionalne interese. Bez obzira na ovo kršenje arbitražnog postupka, Hrvatska će kao odgovoran član međunarodne zajednice i dalje tražiti način za sporazumno rješavanje graničnih pitanja te raditi na dobrosusjedskim odnosima sa Slovenijom”, stoji u izjavi predsjednice Grabar Kitarović.

Možda ste propustili...

STUPA NA SNAGU PRAVILNIK O ZDRAVSTVENIM PREGLEDIMA VOZAČA I KANDIDATA ZA VOZAČE

Liječnici obvezni prijaviti policiji ako im pacijent ne bi smio voziti

IZVJEŠĆE O PRIRODNIM KATASTROFAMA

Stručnjaci: Europa e posebno ranjiva

Najčitanije iz rubrike