Novosti
UOČI SABORSKE SJEDNICE, SUSRET PREMIJERA I ŠEFOVA KLUBOVA ZASTUPNIKA

HAZU: Arbitraža je
izgubila svaki smisao
Objavljeno 26. srpnja, 2015.
U Ljubljani, čini se, pokušavaju preduhitriti mogući izlazak Hrvatske iz arbitraže

Vezani članci

IZVANREDNA SJEDNICA SABORA SAZVANA ZA SRIJEDU I ČETVRTAK

Hrvatska Vlada želi da se Arbitražni sud sam raspusti

“Postupkom Republike Slovenije i arbitra kojeg je imenovala u arbitražu za rješavanje graničnog spora s Republikom Hrvatskom bitno je povrijeđen arbitražni sporazum i učinjena flagrantna povreda temeljnog načela neovisnosti, nepristranosti i suzdržavanja strana u sporu od svakog utjecanja na arbitre izvan pravila postupka na čemu počivaju svi arbitražni postupci”, stoji u izjavi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u povodu događaja u rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog spora.

HAZU dodaje kako je tim činom i “očito neprihvatljivim načinom utjecaja slovenskog arbitra na druge arbitre ugovoreni način arbitriranja izgubio svaki smisao za ispunjenje zadatka koji je povjeren arbitražnom vijeću.”

“Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, poslanje koje je da skrbi o nacionalnom identitetu, smatra svojom dužnošću pozvati na poduzimanje pravnih radnji u skladu s pravilima međunarodnog prava prijeko potrebnih za očuvanje hrvatskih nacionalnih interesa u rješavanju graničnog spora s Republikom Slovenijom u za to primjerenom pravnom postupku,” priopćeno je iz HAZU-a.

Premijer Zoran Milanović u ponedjeljak (27. srpnja) u Banskim dvorima na konzultacijama će okupiti šefove klubova zastupnika u Saboru kako bi se konsenzusom donijela odluka o sudbini Sporazuma o arbitraži Slovenije i Hrvatske, uoči izvanredne sjednice Sabora zakazane za srijedu i četvrtak.

S druge strane u Ljubljani, čini se, pokušavaju preduhitriti mogući izlazak Hrvatske iz arbitraže, pa je slovenska Vlada odlučila imenovati novog suca u postupku bez sazivanja sjednice Parlamenta. Hitno se sastao slovenski Odbor za vanjsku politiku i odlučio da Vlada izravno imenuje novog arbitra. Stranke bi već u ponedjeljak trebale predložiti kandidate, a odluka se očekuje prije srijede za kada je sazvana sjednica Hrvatskog sabora.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala je na opći konsenzus u vezi s arbitražnim sporazumom.

- Još nisam donijela konačnu odluku oko sudjelovanja na sjednici Sabora. U ovom trenutku mislim da možda to ne bi bilo potrebno zato što vidim da postoji suglasje, a i ne bih htjela da se stekne dojam o nekakvom izvanrednom stanju u državi zato što to doista nije - rekla je predsjednica RH. (D.Pav./MS)

ERJAVEC RAZMIŠLJA O OSTAVCI

Karl Erjavec, slovenski ministar vanjskih poslova, ne isključuje davanje ostavke zbog skandala u arbitraži o granici s Hrvatskom. Kako je rekao novinarima, “sve opcije su otvorene, o tome će odlučiti predsjednik vlade”. Dodajo je i kako ga je ta afera iznenadila. Janez Janša, vođa slovenske oporbe, rekao je kako bi Erjavčeva ostavka bila "čin političke higijene" jer smatra da bi, uz ostavku slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca te službenice ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik, posljedice morao snositi i ministar vanjskih poslova koji o kompromitirajućim razgovorima možda nije bio sasvim neinformiran.

Možda ste propustili...

PRESTIŽNI MAGAZIN PORTER

Lošinj - idealan za miran odmor

MAKSIMUMI POMAKNUTI IZNAD SVEGA DOSAD VIĐENOG

Najtoplije ljeto u 2000 godina