Novosti
KONTROLA BRZINE U TRI HRVATSKE ŽUPANIJE

Za uništavanje radarskih uređaja - pet godina zatvora
Objavljeno 23. srpnja, 2015.
Za opremu i automatski čitač registracija MUP potrošio gotovo 4,7 milijuna kuna

Vezani članci

PROMET ĆE USKORO KONTROLIRATI NOVI UREĐAJI

Novi radari u Osijeku: Prebrzim vozačima kazne će stizati na kućnu adresu

Hrvatska je policija predstavila rad i nabavu kamera za nadzor brzine kretanja vozila i automatsko očitavanje registarskih pločica (ANPR) koje su postavljene u Osječko-baranjskoj, Primorsko-goranskoj i Zagrebačkoj županiji, i to po deset po svakoj policijskoj upravi.

Iz MUP-a navode kako je svrha postavljanja uređaja represivno i preventivno djelovanje policije na sigurnost cestovnog prometa, kako bi se vozače potaknulo na poštovanje dopuštenog ograničenja brzine kretanja vozila na lokacijama koje su statistički i analitički pokazatelji označili kao opasne. Na svakoj lokaciji nalaze se ormari za smještaj radarskih uređaja, a pet uređaja prebacivat će se s lokacije na lokaciju ovisno o procjeni policijskih uprava o potencijalno opasnim mjestima po pitanju nepoštovanja brzine, tako da građani nikada neće znati gdje mogu biti snimljeni.

Da bi se smanjile brzine na cestama i broj prometnih nesreća kojima je uzrok brzina, iz sredstava Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za razdoblje 2011. – 2020. godine izdvojen je dio za nabavu tih uređaja u iznosu većem od 4,6 milijuna kuna.

- Cijena pojedinog uređaja je oko 250 tisuća kuna i ormara oko 31 tisuću kuna, dok ova investicija sveukupno s nosačima, betonskim temeljima i drugim iznosi 4,677.750 kuna. ANPR uređaj koštao je 170 tisuća kuna - kažu u policiji.

Za one koji oštete uređaje previđena je kazna zatvora do pet godina.

- Osim za potrebe prometne policije, ANPR sustav služi i za druge policijske operativne poslove poput pronalaženja ukradenih vozila, prepoznavanja vozila koja su bila korištena prilikom izvršenja pojedinih kaznenih djela i slično - dodaju iz MUP-a.

Prema sličnom modelu, prije nekoliko godina na području PU splitsko-dalmatinske postavljeno je devet kućišta i nabavljene su četiri kamere, za koje u MUP-u kažu da su opravdale svrhu s obzirom na to da je na prometnicama na kojima su postavljene došlo do značajnog smanjenja broja prometnih nesreća, odnosno većeg poštovanja dopuštenih brzina kretanja vozila.

Sandra LACIĆ
GDJE SU KAMERE U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

l Osijek - Strossmayerova ulica kod kućnog broja 239 i kod kućnog broja 320, zapadna osječka obilaznica kod raskrižja s Vukovarskom ulicom u Čepinu

l Feričanci - Ulica Petrovac kod kućnog broja 86

l Podravska Moslavina - Strossmayerova ulica kod kućnog broja 107

l Cret Bizovački - Ulica Matije Gupca kod kućnog broja 110 i kod kućnog broja 38

l Čeminac - Ulica Stjepana Radića kod kućnog broja 6 te kod kućnog broja 76

MEMORIRAJU DO 5000 PREKRŠAJA

Fiksne kamere memoriraju do 5000 prekršaja i mjere brzine od 20 do 250 kilometara na sat. Da bi se dodatno zaštitile, postavljene su u ormare neprobojne za metke. Mobilni uređaji za prepoznavanje registarskih pločica prepoznaju, uz domaće, sve pločice europskih i država u regiji. Sustav prepoznaje i hrvatske troredne pločice na mopedima i motociklima, tako da ni ova kategorija vozača neće biti pošteđena “big brothera”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike