Novosti
PROMET ĆE USKORO KONTROLIRATI NOVI UREĐAJI

Novi radari u Osijeku:
Prebrzim vozačima kazne
će stizati na kućnu adresu
Objavljeno 28. svibnja, 2015.
Vozači neće znati u kojem ormariću je kamera, a koji je prazan

Radarski uređaji koji će 24 sata dnevno registrirati prebrze vozače stižu u Osječko-baranjsku županiju. Čeka se još samo na isporuku - ugovor je potpisan sredinom svibnja, a dobavljač za isporuku ima 90 dana.

Iako će se sa službenim snimanjem brzine početi najvjerojatnije krajem srpnja, radovi na infrastrukturi su počeli. U Strossmayerovoj ulici u Osijeku na stupove javne rasvjete postavljena su dva nosača za ormariće s radarima. Prvi je postavljen ispred kućnog broja 239 (između Kolodvorske ulice i Naselja Ljudevita Posavskog), a radar će pratiti kretanje vozila iz Višnjevca prema središtu Osijeka. Drugi će radar biti postavljen ispred kućnog broja 320 (kod križanja prema strelištu Pampas) i pratit će vozila koja se kreću prema Višnjevcu. Strossmayerova ulica odabrana je za postavljanje radara zbog povećanog broja prometnih nesreća proteklih godina te zbog vozača koji tim prometnim pravcem s četiri traka svakodnevno znaju pojuriti znatno više od 100 kilometara na sat.

Radari će imati i digitalnu kameru za snimanje i danju i noću. Za napomenuti je kako je natječajem propisano da fotografije i podaci s uređaja moraju biti zaštićeni od neovlaštenog kopiranja, pregledavanja i brisanja. Tako bi naknadno “sređivanje” kazni bilo nemoguće. Kamere će zabilježiti registracijske oznake vozila te će policija vlasnicima vozila odmah slati kazne na kućnu adresu.

Druga lokacija s dva radara bit će zapadna osječka obilaznica u blizini Čepina, kod skretanja za uljaru. Radari će biti postavljeni na stupu s betonskim postoljem.

Tamo je policijski presretač prije nekoliko dana zaustavio Mercedes zagrebačkih registracija koji je vozač “potjerao” do 192 kilometra na sat.

Što se tiče Baranje, dva radara bit će u Čemincu, u Ulici Stjepana Radića. Prvi će biti na stupu ispred kućnog broja 6, a pratit će vozila koja se kreću prema Osijeku, a drugi će biti postavljen ispred kućnog broja 76 a on će bilježiti brzine vozila prema Belom Manastiru. Dva radara bit će postavljena i u Cretu Bizovačkom, u Gupčevoj ulici ispred kućnih brojeva 38 i 110. Radar će biti postavljen i u Feričancima, a kontrolirat će vozila koja se iz smjera Orahovice kreću prema Osijeku. Dionica između Donjeg Miholjca i Slatine također je kritična, stoga će radar biti postavljen u Strossmayerovoj ulici u Podravskoj Moslavini ispred kućnog broja 107, a pratit će vozila koja se iz Virovitičko-podravske županije kreću prema Osijeku. Na kraju vrijedi istaknuti, u Osječko-baranjskoj županiji bit će deset ormarića i pet radara. No, kako će svi biti zaključani, vozači neće znati u kojemu je kamera, a koji je prazan.

Milan BUGARIĆ
OTPORNI NA DIVERZIJE

Iako su, što se pretpostavljalo, komentatori na društvenim mrežama radare dočekali “na nož”, investicija od nešto manje od pet milijuna kuna za policiju je opravdana. Brzina je u posljednjih 15 godina krivac za gubitak stotina života u Osječko-baranjskoj županiji i treba je sankcionirati. A na pitanje hoće li radari biti imuni na moguće diverzije nezadovoljnih vozača, iz policije kratko poručuju kako su ormarići otporni na metke, vodu, prašinu te mogu izdržati temperature od -20 do 60 stupnjeva. Vrata ormarića imat će protuprovalnu bravu.

10

ormarića za kamere bit će postavljeno uz prometnice u Osječko-baranjskoj županiji, iz jednog u drugi selit će se pet kamera

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike