Novosti
VESNA PUSIĆ O MOGUĆEM UTJECANJU NA GRANIČNI SPOR SA SLOVENIJOM

Hrvatska će ispitati je li bilo dogovaranja tijekom arbitraže
Objavljeno 23. srpnja, 2015.

- Vrlo smo zabrinuti zbog navoda u dnevnim novinama koji se odnose na arbitražni postupak koji Hrvatska vodi pred Arbitražnim sudom o granici sa Slovenijom. Ako bi bilo što od tih navoda bilo istinito, to bi bilo šokantno i drastično bi mijenjalo situaciju u vezi s postupkom - rekla je Vesna Pusić, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, na konferenciji za novinare. Ministrica je istupila u povodu navoda u jednim hrvatskim dnevnim novinama prema kojima je slovenski član Arbitražnog suda prenosio povjerljive informacije iz postupka oko graničnih pitanja dviju država.

Kako je istaknula Vesna Pusić, Hrvatska je pristupila međunarodnoj arbitraži u dobroj vjeri, na temelju arbitražnog postupka definiranog arbitražnim sporazumom, koji određuje da će se taj postupak odvijati u skladu s pravilima Arbitražnog suda, koji posebno ističe nepristranost i neovisnost arbitara kao temeljne vrline sudaca.

- U ovu proceduru ušli smo s povjerenjem u međunarodne pravne institucije i međunarodno pravo - rekla je Vesna Pusić te naglasila kako je za Hrvatsku u arbitražnom sporazumu bilo najvažnije osigurati da se teritorijalna pitanja odrede u skladu isključivo s međunarodnim pravom. Najavila je kako će Hrvatska ispitati istinitost tvrdnji iz medija i o svemu obavijestiti Arbitražni sud i Europsku komisiju.

Ministrica je izjavila i kako su se prve sumnje pojavile proljetos, kad je ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec izjavio da Slovenija ima neformalne informacije kako će odluka Arbitražnog suda ići u korist Slovenije. O tome je Hrvatska tada pismom obavijestila Europsku komisiju i Arbitražni sud, od kojeg je stigao odgovor da nema razloga ni za kakvu sumnju.

Na upit može li se, pokažu li se navodi točnima, odustati od postupka, odnosno vratiti ga na početak, ministrica je odgovorila da se radi o vrlo ozbiljnim sumnjama te da imamo obvezu provjeriti njihovu autentičnost bez brzopletosti, a tada će biti donesene odluke o daljnjim koracima. Na upit o mehanizmima koji su Hrvatskoj na raspolaganju za ispitivanje navoda iz teksta, ministrica je ponovila da navode prvo treba provjeriti, a da tada, uz razne druge mehanizme, postoji i mogućnost upita Europskoj komisiji. Istaknula je i kako arbitraža može postojati isključivo pod uvjetom neovisnosti arbitara, kao i da svako kršenje pravila dovodi u pitanje cijelu proceduru.(D.Pav.)

HDZ: UGROŽENO JE POSTIZANJE PRAVEDNOG RJEŠENJA

HDZ je u priopćenju za javnost izrazio zabrinutost zbog medijskih napisa da je član Arbitražnog suda za granični spor između Hrvatske i Slovenije Jernej Sekolec u nekoliko navrata dogovarao strategiju lobiranja u vezi merituma spora sa zastupnicom Slovenije, zaposlenicom slovenskog Ministarstva vanjskih poslova. “Ako su transkripti vjerodostojni, ozbiljno je ugroženo postizanje poštenog i pravednog rješenja spora u arbitražnom postupku. Prenošenje pojedinosti iz povjerljivih rasprava ostalih članova Arbitražnog suda, zajedničko osmišljavanje plana utjecanja na ostale arbitre, pa i kroz privatne susrete, naknadno dodavanje memoranduma u spis nakon završetka usmene rasprave te ostalo zaobilaženje, ali i grubo kršenje postupovnih pravila suda potpuno su nedopustivi,” priopćeno je iz HDZ-a.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike