Novosti
VRUĆA TEMA

Arbitražna odluka o granici sa Slovenijom tek nakon izbora?
Objavljeno 19. lipnja, 2015.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da je moguće da arbitražni sud pravorijek o hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu (Savudrijska vala) umjesto do kraja ove godine, kako je planirao, objavi nakon parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. “Arbitraža je u Hrvatskoj vruća tema”, rekao je, ali nije želio odgovoriti na pitanje je li još uvijek optimističan u pogledu pozitivnog ishoda arbitraže za Sloveniju. “Ništa neću komentirati, moja stajališta su poznata”, kazao je Erjavec.

Prema njegovim izjavama od prije mjesec i pol ta su stajališta sljedeća: Erjavec je optimist u pogledu ishoda arbitraže i tvrdi da ima neslužbene informacije da će Slovenija dobiti kontakt s otvorenim morem. “Ključno je da dobijemo doticaj s otvorenim morem, to je naš vitalni interes, a u suprotnom bih slučaju bio vrlo razočaran”, kazao je nedavno.

Hrvatska i Slovenija su pred arbitražnim sudom različito interpretirale englesku riječi “junction” iz Arbitražnog sporazuma. Slovenci je tumače kao fizički dodir svojih teritorijalnih voda s međunarodnim vodama, dok Hrvatska kaže da je riječ o komunikaciji između slovenskog teritorijalnog mora i međunarodnih voda. “Kad Slovenija ne bi dobila kontakt s međunarodnim vodama, a brodovi bi u koparsku luku i iz nje prolazili kroz hrvatske vode, ona bi izgubila status pomorske države, a hrvatske bi vlasti mogle različitim birokratskim postupcima sprječavati ulazak brodova u koparsku luku i njezin daljnji razvoj”, smatra ovaj slovenski ministar.

Presuda arbitražnog suda u graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije mogla bi se odraziti i na rješavanje graničnih sporova s drugim susjednim državama, ponajprije kada je riječ o granici na Dunavu sa Srbijom. Granica na Dunavu spomenuta je nakon sastanka hrvatske inoministrice Vesne Pusić s ministrom vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića. Pusić je tada rekla da Hrvatska smatra da bi se rješavanje pitanja granice trebalo prepustiti Međunarodnom sudu. Dačić je ponovio stajalište da je Srbija za graničnu liniju po sredini Dunava, ali i prvi put rekao da bi bilo prihvatljivo i da se to otvoreno pitanje riješi međunarodnom arbitražom. To je za Hrvatsku dobra vijest jer za razliku od srpskog stajališta o granici na sredini rijeke, Hrvatska tvrdi da je Dunav promijenio tok i da granicu treba povući na temelju nekadašnjih katastarskih knjiga. E.Soudil

TKO JE ŠTO TRAŽIO NA ARBITRAŽI

Hrvatska je tijekom arbitražnog postupka istaknula da se granica u Savudrijskoj vali/Piranskom zaljevu treba odrediti od ušća rijeke Dragonje, gdje završava kopnena granica, i da se od te točke zaljev razgraniči primjenjujući liniju ekvidistance. Slovenija je tvrdila da cijeli zaljev pripada njoj, da su to njezine unutarnje vode, da je ona za vrijeme bivše Jugoslavije nadzirala cijeli zaljev i da se stoga treba primijeniti načelo “uti possidetis juris”, koje znači da svaka strana treba zadržati za sebe ono što je prije imala.

Možda ste propustili...