Regija
SNAGE ODMJERILO 13 ORAČA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

Najorači Dalibor Mahovac
i Ivan Karavidović
Objavljeno 19. srpnja, 2015.

SLAVONSKI BROD / MALA KOPANICA - Na 12. natjecanju orača Brodsko-posavske županije koje je u petak održano u Maloj Kopanici snage je odmjerilo 13 natjecatelja orući na paklenoj vrućini uobičajeno - plugovima ravnjacima i prevrtnjacima. Suha i tvrda zemlja na parceli koja nekoliko godina nije orana bila je otežavajuća okolnost za ispunjavanje kriterija, no znalci su se i tu snašli. Premda su prevagnuli detalji, najbolji rezultat u kategoriji orača plugom ravnjakom postigao je Dalibor Mahovac iz Bodovaljaca, koji je lani osvojio treće mjesto. Kaže da dnevno, što na poslu što kod kuće, u traktoru provede 12 - 14 sati. “To jednostavno morate voljeti...” kaže Dalibor. Drugo mjesto ostvario je prošlogodišnji pobjednik Antun Jovičić u “oldtimeru” starom 30-ak godina. “Kad sam ga kupio, bio je odličan stroj što potvrđuje i danas, ali naravno, važan je i dobar vozač koji zna kako se najbolje može orati u danim okolnostima”, kaže Jovičić.

U kategoriji plugova premetnjaka, titulu je obranio prošlogodišnji pobjednik Ivan Karavidović iz Gundinaca. Mladi 22-godišnji vozač već je šest godina na natjecanjima, a osim dvije pobjede na županijskom natjecanju, prošle je godine na državnom osvojio peto mjesto. “Od dvanaeste godine sam na traktoru, to me zanima”, veli Ivan, spreman za državno natjecanje koje će se održati 4. - 5. rujna u Suhopolju, u Virovitičko-podravskoj županiji.

Natjecanje se, kao i proteklih godina, odvijalo u organizaciji Udruge natjecatelja u oranju BPŽ-a, najstarije udruge tog tipa u Hrvatskoj. “Prioritet nam je odgojiti i zadržati mlade ljude, da imamo kadar za budućnost od kojih će možda 'iskočiti' pobjednik u Hrvatskoj, a možda i svijetu”, kazao je predsjednik Udruge Dario Đurđević, zadovoljan oračima koje županija ima. No važno je, kaže, vježbanje da bi se zadovoljili svi kriteriji. Županijsko natjecanje ove je godine organizirano uz Dan općine Velika Kopanica, a sudjelovanje, posebice mladih orača, pohvalila je načelnica Ružica Vukovac: “Kada vidite koliki se broj mladih uključio, to je dokaz da još uvijek imamo potencijal, koji trebamo znati sačuvati. Ako ih ne zadržimo na selu, bojim se budućnosti.”

“Za pohvaliti je da postoje mladi ljudi tradicionalno odgojeni, koji ostaju na zemlji i koji će unaprijediti ovu zemlju svojim poštenim i teškim radom”, kazao je župan Danijel Marušić za natjecatelje, kojima je na parceli gostoprimstvo pružio Tomo Švaganović. Premda sa sinom obrađuje 70-ak hektara zemlje, koje smatra nedostatnim, ipak vjeruje da će vlast i politika naći načina da mlade zadrže u Hrvatskoj. A i Županija će, prema riječima dožupana Davora Vlaovića, pomoći da mlada gospodarstva nešto sredstava dobiju iz mjera ruralnog razvoja jer to je put kojim treba ići.

Marija Radošević

Možda ste propustili...

ZA POSEBNA POSTIGNUĆA NA NATJECANJIMA

Đacima i mentorima i novčane nagrade

KRAJNJI JE ROK ZA PROVEDBU PROJEKTA 4. LIPNJA 2025.

Gradit će se reciklažno dvorište

Najčitanije iz rubrike