Regija
OPĆINA ĐURĐENOVAC I VODORAD TRAŽE OD EU-A POTPORU ZA REKONSTRUKCIJU VODOCRPILIŠTA

Kapaciteti prerade bit će još veći, a voda bolja
Objavljeno 7. srpnja, 2015.

ĐURĐENOVAC - Na prošloj sjednici Općinskog vijeća Đurđenovac usvojena je Odluka o prihvaćanju Pisma namjere o suradnji na provedbi projekta rekonstrukcije i proširenja vodocrpilišta Đurđenovac i gradnji vodovodne mreže u naselju Lipine. Radi nominiranja toga projekta, Hrvatske vode traže suglasnost Općine Đurđenovac koja potvrđuje volju i suradnju s prijaviteljem, komunalnim poduzećem Vodorad d.o.o. Đurđenovac, u pripremi i provedbi projekta, ali i obvezu sufinanciranja. Kako je rekao direktor Vodorada Oliver Abičić, ovo je pravilo bez kojeg se projekt ne može prijaviti za potporu iz EU-a. Projekt rekonstrukcije vodocrpilišta Đurđenovac investicija je vrijedna 18 milijuna kuna.

- Modernizacija crpilišta sufinancirat će se EU sredstvima i Hrvatskih voda u visini do 90 posto, a razliku pokriva lokalna komponenta, znači Vodorad, Općina Đurđenovac i Županija. Bez državne i europske potpore teško da ćemo ovaj kapitalan i važan projekt ostvariti – rekao je Abičić i dodao kako se provedbom ovog projekta postojeći vodoopskrbni sustav nadograđuje, sanira i optimizira kako u tehničkom, tako i u financijskom pogledu.

Riječ je o projektu kojim bi se povećao kapacitet s 20 na 40 litara u sekundi te omogućila tehnološka obrada vode. U proteklom razdoblju kvaliteta vode zadovoljavala je standarde i sadržaj željeza i mangana u crpljenoj vodi crpilišta Đurđenovac bio je oko propisanih vrijednosti, pa nije bilo potrebe za obradom vode. Međutim, prema novijim kemijskim analizama, kakvoća podzemnih voda ne zadovoljava kriterije pitke vode zbog pojave neznatno većeg sadržaja željeza i znatnijeg sadržaja mangana, stoga je nužna i tehnološka priprava vode za piće.

Prema projektu rekonstrukcije, postojeće postrojenje bi se obnovilo i preuredilo za skladište, a izgradilo bi se novo postrojenje za preradu pitke vode. Novi kompleks vodocrpilišta Đurđenovac imalo bi i zgradu filtar-stanice i postrojenja za dehidraciju mulja, separator oborinskih voda, crpnu stanicu s vodospremom, upravnu zgradu, sabirni bazen s taložnicom i crpnu stanicu oborinskih i otpadnih voda.

- Nadamo se da će za trideset dana završiti natječaj i da ćemo biti odabrani za sufinanciranje jer ispunjavamo sve uvjete. Početak radova realno je očekivati početkom jeseni. Radovi će se odvijati etapno i u ovom trenutku vrlo je teško reći kada će u Đurđenovcu osvanuti novo moderno vodocrpilište – rekao je načelnik općine Hrvoje Topalović.

Također, ovim projektom predviđena je gradnja vodovodne mreže u naselju Lipine u dužini 3,1 kilometar. Vodooskrbni sustav Đurđenovca, naime, obuhvaća 12 naselja i jedino Lipine nemaju vodovod.S.Fridl

IZVEDENI NUŽNI ZAHVATI

Prije rekonstrukcije crpilišta, a u sklopu dosadašnjih aktivnosti na realizaciji projekta, prošle godine izvedeni su nužni zahvati rekonstrukcije dotrajalih i štetnih azbestnih cjevovoda iz 1961. godine. Novi cjevovodi sagrađeni su u Gundulićevoj, Meštrovićevoj i Radničkoj ulici te na Trgu bana Jelačića u Đurđenovcu. Te radove sufinancirale su Hrvatske vode, Općina i đurđenovačko komunalno poduzeće

Možda ste propustili...

U POVODU SVETKOVINE SV. FLORIJANA

Polaznici DV-a Zeko sa slatinskim vatrogascima

I OVE ĆE GODINE BITI ODRŽAN:BRUT

Rute za znatiželjne i za optimiste

Najčitanije iz rubrike