Osijek
OSVJEŽENJE SE TRAŽI SVUDA, TEMPERATURA VEĆ SUTRA 38 CELZIJEVIH STUPNJEVA

Pakleno je, ali većina se građana zna
ponašati na ekstremnim vrućinama
Objavljeno 7. srpnja, 2015.
Od prošle subote do četvrtka već su organizirana 23 pogreba, većinom starijih građana

Teške su vrućine pritisnule istočni dio Hrvatske. Osijek se tako jučer pržio na 34 Celzijeva stupnja, a već sutra možemo očekivati da živa u termometru pokaže 38 stupnjeva, prema nekim prognozama čak i okruglih 40!

Da je ovakvo vrijeme uzelo svoj danak vidi se i po podatcima osječkog Ukopa, gdje bilježe velik broj pogreba. Kako smo doznali u pogrebnom uredu tog gradskog pogrebnog poduzeća, već jučer bili su rezervirani termini pogreba za četvrtak, ugovoreni su već i po jedan za petak i subotu. Od protekle subote do četvrtka, 9. srpnja, već su organizirana 23 pogreba! Uglavnom je riječ o osobama starije životne dobi, a upravo se ta populacija, prema riječima dr. Hane Yahiye, voditeljice Službe za hitnu medicinsku pomoć Osječko-baranjske županije, treba najviše čuvati.

- U starijoj životnoj dobi opada osjećaj žeđi pa se za tu populaciju preporučuje dvostruki unos tekućine od onoga koji trebaju unositi mlađe osobe. Ovih dana imali smo slučajeve kolapsa, vrtoglavica i poremećaja ravnoteže, ali i laganih dehidracija. Također, pacijenti s psihičkim teškoćama imaju problema s koncentracijom i nespavanjem, no srećom, nije bilo krajnjih toplinskih udara - poručila je dr. Yahiya.

Liječnica naglašava kako treba voditi računa o postupnom grijanju tijela, kako pri ulasku u vodu, tako i, primjerice, pri izlasku iz pretjerano klimatiziranih prostorija. Hlađenje krvnih žila, kaže, najpovoljnije je za glavobolje nalik na migrene, a kako tijelo ne bi bilo u potpunom šoku pri promjeni temperature, razlika od pet do šest stupnjeva između vanjske temperature u hladu i unutarnje s klima-uređajem najpogodnija je za organizam. Osim toga, sjedenje pokraj klima-uređaja koji proizvodi nižu temperaturu također može dovesti do uklještenja. S druge strane, kaže, savjetuje se i izbjegavanje ugrijanih prostorija u kojima boravi puno ljudi ako u njima nema odgovarajuće ventilacije. Ipak, valja biti na oprezu i umjeren kako u korištenju klima-uređaja, tako i u rashlađivanju tekućinom.

- Šok za tijelo ne donosi samo nagao ulazak u vodu, nego i ispijanje ledenih pića. Visoke temperature mogu zavarati da je tijelu za rashlađivanje potrebno ledeno piće. Umjesto toga, može lako doći do upale grla i laringitisa pa je uputno piti tekućinu čija temperatura nije niža od sobne - savjetuje dr. Yahiya.

Marija MIHELIĆ

SILVA BUTKOVIĆ SOLDO

predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a

Ne zaboravite terapiju!

Prof. prim. dr. sc. Silva Butković Soldo, predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a, kaže kako je broj pacijenata na Klinici uobičajen. Savjetuje, kako bi se spriječila pojava moždanog udara ili kakve druge zdravstvene neurološke poteškoće, da građani vode računa o redovitom uzimanju terapije.

- Osobe koje već imaju neurološke probleme trebaju se čuvati sunca, a najvažnije je uzimati terapiju i uzimati što više tekućine - savjetuje dr. Butković Soldo.

Sreća je, kaže liječnica, da su se građani već naučili ponašati pri ekstremno visokim temperaturama.

DAN DNEVNA TEMPERATURA TEMPERATURA NOĆU utorak 36 20 srijeda 38 20 četvrtak 28 18 petak 28 14 subota 30 16 nedjelja 34 19

Možda ste propustili...

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike