Regija
SEMELJCI - BIVŠI VIJEĆNICI OPTUŽUJU BIVŠEG NAČELNIKA:

U tri godine iz proračuna je
nezakonito izišlo 2,6 mil. kn
Objavljeno 1. srpnja, 2015.

KORITNA – Konferenciju za novinare nazvanu “Grgo Lončarević pod istragom – Nezakonitost i netransparentnost u radu bivšeg načelnika” jučer su u Koritni sazvali bivši nezavisni vijećnici Općine Semeljci (Općinu očekuju novi izbori 12. srpnja, nap. a.) Petar Blažević, Ljiljana Tolj, Andrija Ševarac i Jure Čapalija. Pred novinare su izišli Ševarac i Blažević, navodeći kao razlog “stalno prozivanje bivšeg načelnika općine Semeljci Grge Lončarevića da su bivši vijećnici krivi za raspad i nove izbore, što iznosi na raznim manifestacijama.”

- Ovdje u Koritni imate jednu stazu, nogostup, gdje nam je u 2013. godini prezentirano da smo za nogostupe dali 460 tisuća kuna, a prvotno je bilo predviđeno 50 tisuća, pa je podignuto na 200, pa na 460 tisuća kuna za 851 metar staze. Tko zna računati, lako dođe do cifre da dužni metar staze iznosi 540 kuna. To je vjerojatno najskuplja staza u RH. Počeli smo sumnjati u njegove nakane, tražili smo da nam se transparentno pokaže gdje se novac troši - kazao je Ševarac.

Petar Blažević izjavio je da su dvije godine radili u interesu lokalne zajednice i podržali sve pozitivne projekte, a, kaže, nije ih bilo puno.

– Za projekte sanacije deponija Ada Koritna i Stara ciglana Semeljci, kao i sve ostale jedinice lokalne samouprave, išla su sredstva iz Fonda i postojalo je razdoblje u kojem se to moralo riješiti. Sanaciju Stare ciglane u Semeljcima nismo riješili na vrijeme jer je proveden natječaj, a uvjet je bio najniža cijena i najbolja ponuda. Prema toj opciji, posao je trebala dobiti firma iz Vinkovaca, međutim, načelnik je sam odlučio te posao dao tvrtki iz Osijeka. Vinkovčani su se žalili, Agencija je srušila natječaj, a nama kao lokalnoj zajednici “dodijelila” 25.000 kuna kazne, odnosno odštetu oštećenoj firmi, koja posao na kraju i radi - kazao je Blažević. Bivšeg načelnika optužio je za samovolju i neuvažavanje Općinskog vijeća.

– On je odbio, nakon odluke o privremenom financiranju, predložiti proračun za 2015. godinu, a jedini mu je razlog to što mu saziv Vijeća nije odgovarao. Mi mu nismo odgovarali jer ga do sada nitko ništa nije pitao. Golema sredstva izašla su iz proračuna na nezakonit način. Kontrolama Ministarstva financija i Porezne uprave, a kompletna dokumentacija je u našim rukama, utvrđeno je da je 2,670.000 kuna iz proračuna izišlo njegovim odlukama na nezakonit način u razdoblju od tri godine - kazao je Blažević. Dodao je i kako su Lončareviću u Vijeću u više navrata ukazivali na nepravilnosti, na što im je, kaže, rekao da ga prijave ako smatraju da radi nezakonito.

- Mi smo na kraju kao vijećnici podnijeli kaznenu prijavu. Protiv Grge Lončarevića kao osobe mi nemamo ništa, nego imamo protiv njega kao dužnosnika u Općini Semeljci, gdje je svojim radnjama napravio ovo što navodimo - kazao je, između ostalog, Blažević. M. Muškić

Najčitanije iz rubrike