Regija
GRADSKI ODBOR SDP-A KOMENTIRAO ORGANIZACIJU I CIJENU POŽEŠKOG FESTIVALA:

Preskupi festival bez HRT prijenosa
Objavljeno 30. lipnja, 2015.

POŽEGA - Gotovo godinu dana nakon održavanja požeškog festivala nitko u ime organizatora u javnost nije izašao sa završnim računom i analizom. Tek ponegdje se u medijima pojavljuju sporadične informacije i pitanja - da je festival koštao 1,1 milijun kuna, a da još postoje i dugovi, prokomentirao je Bruno Horvat, član GO SDP-a Požega, nekadašnji direktor TZ grada Požega i organizator festivala do 2013.

- U godinu dana jedan od najstarijih i najuglednijih hrvatskih festivala pretvoren je u preskupo cirkusiranje koje se nažalost nastavlja i ove godine. Zbog svog koncepta njegovanja tradicijske glazbe HRT je redovito imao izravan prijenos, redovito je snimana i večer popularne tamburaške glazbe. I sada prvi put izravnog prijenosa nema, a organizatori se hvale uspješnim pregovorima s HRT-om – ističe Horvat, koji misli da su pregovori za prijenos na HRT-u zakasnili jer moraju biti obavljeni i šest mjeseci prije festivala.

- Imali smo festival s najvećim imenima tamburaške i zabavne glazbe, i to za 400 do 500 tisuća kuna, koliko je svih ovih godina koštao požeški festival. Za ono što su građani dobili lani potrošeno je milijun i sto tisuća kuna. Leđa nisu okrenuli samo najveći mediji. Natječaj koji je objavljen na stranicama ovog i ovakvog festivala završio je 31. svibnja. Do danas nemamo rezultate natječaja, a već je trebalo biti završeno i glasovanje publike za izabrane skladbe. Od organizatora saznajemo da se od toga odustalo. Šezdeset dana prije festivala mijenjati pravila već raspisanog natječaja, i to po njegovu završetku, najbolje govori o tome što o festivalu misle ugledni hrvatski autori i izvođači. Odustajanje od ove ideje samo je znak lošeg odaziva autora i izvođača. Nezadovoljstvo među izvođačima kulminiralo je gašenjem polufinalne večeri tamburaške pjesme, na kojoj su stasali danas najpoznatiji tamburaški glazbenici – kaže Horvat.

- Godinama smo imali ugostiteljski šator u kojem je svirala tamburaška glazba te su se nudili gastrospecijaliteti našega kraja, šator u kojemu smo ugostili izvođače, goste i brojne Požežane. Kako organizatori najavljuju, šatora ove godine neće biti, nego će se to sve premjestiti u pješačku zonu te će valjda gosti jesti na štandovima i klupama - nastavlja Horvat.

Podsjeća da je lani izostao i sajam tradicijskih zanata, kao i dogovor da konobari nose stilizirane slavonske košulje, trobojnicu oko pojasa i slavonski šešir, te da nije bilo natječaja za najljepše uređen izlog u tradicijskom duhu.

- Dva mjeseca prije festivala na službenim stranicama još uvijek stoji najava za prošlogodišnji festival. Unatoč tome što ih se u posljednjih godinu dana u TZ grada Požege naguralo i zapošljavalo, nisu sposobni skinuti ni prošlogodišnji sadržaj - ustvrdio je Horvat. (AGM Kruna)

Najčitanije iz rubrike