Regija
OBITELJ LUKE ŠORGIĆA OSTALA BEZ POVRŠINA ZA PREHRANU STOKE

Stočari ogorčeni raspodjelom zemlje: Bez pašnjaka, razmišljamo da sve prodamo i odemo u zemlju koja će cijeniti rad
Objavljeno 30. lipnja, 2015.
Šorgićevi imaju 46 grla, planirali su ih imati stotinjak, a nisu bili ni na popisu APZ-a

KRUNOSLAVLJE – Ogorčen načinom ovogodišnje dodjele pašnjaka stočarima na području općine Viljevo, a koje je provela Agencija za poljoprivredno zemljište, redakciji Glasa Slavonije obratio se stočar Luka Šorgić (29) iz Krunoslavlja.

Dodjelu pašnjaka, kojom je njegova obitelj ostala bez prijeko potrebnih površina, Šorgić smatra krajnje nepravednom i nepoštenom, pogotovo zbog činjenice, kako je ustvrdio, da je pašnjačke površine na koje su oni pretendirali dobio OPG Katarine Fekete, inače kćerke predsjednika Općinskog vijeća Viljevo Davorina Feketea. Budući da od njihova OPG-a živi Lukina četveročlana obitelj, u kojoj je supruga i dvoje djece, četveročlana obitelj njegova brata blizanca Damira te njegov otac Krunoslav, gubitak pašnjačkih površina golem je udarac za ovu veliku obitelj, koja se nakon Domovinskog rata razmjenom kuća odlučila iz vojvođanskih Kukujevaca preseliti u Krunoslavlje.

- Odlučili smo se baviti uzgojem francuskih limuzina u sustavu krava - tele 2011. godine te smo polako, pokrenuvši sve isključivo vlastitim novcem, prvo kupili 32 grla ženske teladi uloživši u to sav novac koji smo dobili od svatova. U početku nismo imali pravo ni na plavi dizel, ni na potporu dok se ne oteli 60 posto stada, no sve smo to nekako prebrodili. U međuvremenu smo obrađivali 100 hektara zemljišta te svaki dan naših 16 hektara pašnjaka, koje još otplaćujemo, ograđivali, kosili, ukopavali stupce i napravili staju 32 metra dugačku. Danas imamo 46 grla ženskih, što krava, što junica, a vrlo malo pašnjačkih površina u odnosu na broj grla, jer bi trebalo biti jedno grlo na jedan hektar. Potrebe za ispašom 'krpali' smo na susjednom pašnjaku od 17 hektara između Krunoslavlja i Kapelne koji je godinama bio napušten i nekorišten. Pašnjak od kojeg nas dijeli samo kanal uredili smo i ogradili s nadom da će na natječaju za zakup on biti dodijeljen nama. Istim smo se planovima vodili i kada smo ostavljali sva ženska grla, a muška tovili, jer želja nam je bila u budućnosti imati stotinjak grla. Međutim, svi naši planovi gubitkom ovog dragocjenog pašnjaka, ali i drugog pašnjaka na izlazu iz Krunoslavlja, sada padaju u vodu i ne znam što ćemo dalje - priča Šorgić.

Mladi poljoprivrednik kaže i da njegovo razočaranje načinom raspodjele pašnjaka dijeli još nekolicina stočara s područja općine Viljevo, koji se, kao i on, nisu našli čak ni na popisu za dodjelu Agencije za poljoprivredno zemljište i čija je daljnja egzistencija vrlo upitna.

- Bez pašnjaka za ispašu ne vrijedi nam se ni nastaviti baviti stočarstvom pa razmišljamo da sve ovo što smo teškom mukom stekli prodamo i odselimo se u neku drugu zemlju EU-a, koja će znati prepoznati i cijeniti naš trud i rad - ogorčen je mladi stočar, dodajući da su nakon objave dodijeljenih parcela on i njegovi kolege OPG-ovci s viljevačkog područja u nekoliko navrata urgirali i tražili obrazloženje odluke na brojnimh adresama, no bez uspjeha.

Lidija ANIČIĆ

Davorin Fekete

predsjednik Općinskog vijeća Viljevo

Sve je prema zakonu

Prozvani predsjednik Općinskog vijeća Viljevo, Davorin Fekete, odlučno odbija sve Šorgićeve optužbe na svoj račun, dodajući da u raspodjeli pašnjačkih površina nema ništa sporno, da je sve odrađeno prema zakonu te da se u slučaju nezadovoljstva donesenim odlukama svi oni trebaju obratiti isključivo Agenciji za poljoprivredno zemljište. “Pašnjak na koji su pretendirali Šorgićevi dobiven je isključivo zato što je udovoljavao kriterijima, no na ovom natjecanju ni OPG moje kćerke nije dobio pašnjak kraj OPG-a koji bi joj lokacijski puno bolje odgovarao, nego ovaj, i takva je bila odluka Agencije”, kratko je rekao Fekete.

Umjesto nas

pašnjak je dobila kćerka predsjednika Vijeća Davorina Feketea, kaže Šorgić

Možda ste propustili...

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

Najčitanije iz rubrike