Osijek
ZAVOD DEMANTIRA TVRDNJE O DVOSTRUKIM MJERILIMA

Pandžić: Zavod nikoga ne opsturira,
vodimo se isključivo strukom
Objavljeno 26. lipnja, 2015.
"Vaš problem su komarci koji su bili problem i lani kada ste se opravdavali nesnalaženjem u novoj situaciji"

U priopćenju za javnost Grada Osijeka, objavljenom prije nekoliko dana, iznesen je niz neistina i neosnovanih napada na Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, poručili su u petak predstavnici te institucije.

U priopćenju iz gradske uprave, koje potpisuje Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo, navodi se kako Zavod opstruira rad, koči pravodobne tretmane i primjenjuje dvostruke kriterije u svezi s izdavanjem suglasnosti za aviotretiranje rubnih dijelova grada i naselja. Sve je te navode jučer odlučno demantirao ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zlatko Pandžić koji se otvorenim pismom obratio gradonačelniku Ivanu Vrkiću.

- Vaš problem, vjerujte, nije Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, koji nema dvostruka mjerila, a najmanje politička, jer su konkretne suglasnosti za aviotretiranje u Bilju i Osijeku, obje negativne, potpisali prof. dr. sc. Josip Milas, specijalist epidemiolog, i prof. dr. sc. Karlo Kožul, također specijalist epidemiolog, uz preporuku i savjetovanje s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo Zagreb. Vaš problem su komarci koji su bili problem i prošle godine kada ste se opravdavali nesnalaženjem u novoj situaciji koju ste naslijedili - stoji u pismo Zlatka Pandžića.

Nastavlja Pandžić dalje paljbu po Vrkiću podsjetivši kako je iz gradske uprave za ovu godinu najavljen novi pristup borbi protiv komaraca u kojoj će struka voditi glavnu riječ. No, kaže Pandžić, ostao je razočaran kada je shvatio da se na Zavod uopće ne računa, a stručnjaci koji vode borbu protiv komaraca u 2015. godini su isti oni koji su to neuspješno radili 2014.

- Gradonačelniče, riječ je o istim stručnjacima, a novo je samo to da se od ove godine zovu “ekspertni tim”. Rezultati su isti kao i prošle godine, a to je pošast komaraca koja je izmakla kontroli - kaže Pandžić, koji je gradonačelniku ponudio monitoring i stručni nadzor bez naknade. “Time ćete uštedjeti 400 tisuća kuna koje po Ugovoru plaćate Zavodu, ali i ona 2,3 milijuna koliko Vas košta ekspertni tim”, poručuje u svome pismu Pandžić.

Problem je, ističu u Zavodu, i što je za tretiranje komaraca angažirana samo jedna tvrtka koja ima tek četiri vozila. Pandžić je istaknuo kako je izvođač neorganiziran i ne stigne kvalitetno obići teren. Tretmani su, kako je rekao, dokazano neuspješni u čak 80 posto slučajeva jer se, zaključuje Pandžić, ne radi po pravilima struke, a larvicidni tretman nije obavljen na vrijeme. I. Sekol

Pandžić Gradu ponudio monitoring i stručni nadzor bez naknade: Uštedjet ćete 2,7 milijuna kuna

Možda ste propustili...

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike