Magazin
DREVNE MASOVNE GROBNICE:

Kosturi ispod Cambridgea!
Objavljeno 27. lipnja, 2015.

Masovne su grobnice fascinantne: ispunjene desetcima, stotinama, tisućama ili čak milijunima ljudi pokopanih zajedno. To su obično žrtve rata, bolesti, velike gladi ili tek nesretne žrtve rituala.

OLIMPIJADA: Dok su 2009. gradili cestu za Olimpijske igre u Londonu 2012., građevinski su radnici pronašli drevnu masovnu grobnicu u Weymouthu. U početku se postavljalo pitanje tko su preminuli i kako su dospjeli tamo. Nakon što su im pregledani zubi, otkriveno je da to nisu kosturi drevnih Britanaca i Saksonaca, nego skandinavskih Vikinga, ubijenih i pokopanih između 910. i 1030. Imali su ožiljke od mača na čeljustima i trupu, a glave su im bile odsječene i položene uz tijelo. To pokazuje da su pogubljeni, a vjerojatno su bili ratni zarobljenici. U grobnici je pronađeno 50-ak kostura bezglavih Vikinga. Svi su bili muški, a testovi su otkrili da je 10-ak njih bilo u kasnim tinejdžerskim i ranim 20-im godinama. Nedostatak dragulja, oružja i odjeće pokazuje da su pokopani goli.

ČEDOMORSTVO: Bizarnu tradiciju čedomorstva imalo je Rimskog Carstvo. Ta su se ubojstva ponekad obavljala da bi se sačuvalo malo hrane za obitelj ili ako je majka bila ropkinja ili prostitutka da ju ne smeta u poslu. Alfred H. Cocks otkrio je u Buckinghamshireu u Engleskoj 1912. masovnu grobnicu s tijelima čak 97 dojenčadi. Cocks nije uspio istražiti tijela. Arheolog Jill Eyers pronašao je 2008. ostatke upakirane u kutije cigareta i odlučio ispitati ih. Otkrio je da su djeca bila pokopana između 150. i 200. godine. U početku je mislio da su to bebe prostitutki iz bordela. Kasnije je posumnjao u to jer su u starim bordelima obično ubijali mušku dojenčad, a žensku ostavljali za “posao”. U ovoj je grobnici bio podjednak broj beba oba spola.

KUGA: Početkom 2015. arheolozi su dobili poziv da istraže podrum Monoprix trgovine u Parizu, koji je trebao biti pretvoren u dodatni prostor za pohranu. Nisu mogli ni zamisliti što će pronaći. Očekivali su ostatke nekoliko ljudi, a pronašli su najmanje 200. Pronađeno je osam grobova, a vrlo je vjerojatno da bi otkrili i više da su još kopali. Većina grobova imala je 20-ak tijela, a jedan više od 150. Monoprix trgovina nalazi se na mjestu bolnice Trinite, koja je djelovala od 12. do 17. stoljeća. Tijela su čini se bila pokopana u otprilike isto vrijeme, možda kao žrtve masovne epidemije, najvjerojatnije kuge koja je poharala Pariz između 14. i 16. stoljeća.

GROBNICA: Ispod jednog od fakulteta na Cambridgeu nalazi se masovna grobnica. Prvi put je ispražnjena 2011. Rečeno je da sadrži najmanje 1300 posmrtnih ostataka. Vjeruje se da je grob ispod škole Old Divinity na St. John’s Collegeu iskopan između 13. i 15. stoljeća. Mjesto na kojem je pronađena nekoć je bilo bolničko groblje. Bolnicu su vodili redovnici, brinući se za siromašne i bolesne beskućnike, kao i trudnice i gubavce. Pretpostavlja se da su to većinom preminuli pacijenti. Potvrđeno je da je to jedno od najvećih srednjovjekovnih bolničkih grobalja ikada otkriveno, s oko 400 kostura u dobrom stanju i uredno složenim ostatcima. Samo je nekoliko vrijednih predmeta pronađeno u grobu, oko kojega je bila staza, što pokazuje da je groblje bilo dobro očuvan.

GALERIJA: Tisuću i pol godina stara masovna grobnica pronađena je 2014. u Firenci, ispod poznate Galerije Uffizi. Više od 60 tijela pronađeno je u masovnoj grobnici. Vjerovalo se da je iskopana u 5. st. jer su na tijelima pronađeni novčići iz 4. i 5. stoljeća. Tijela nisu imala tragove ozljeda, opeklina ili ožiljaka, ni znakove pothranjenosti, zbog čega su arheolozi vjerovali da tijela nisu bile žrtve rata, gladi ili nasilja bilo koje vrste, nego neke epidemije, poput kuge. Još jedan znak u prilog toj teoriji je činjenica da su navodno bili pokopani u otprilike isto time. Vjeruje se da je ova masovna grobnica manji dio većeg pokapališta te da će nastavak kopanja dovesti do otkrića stotina i tisuća tijela.

TOWTON: Poznata kao jedna od najvećih i vjerojatno najkrvavijih bitaka ikada vođenih u Velikoj Britaniji, zaboravljena bitka kod Towtona vodila se između kuće Lancaster (koja je podržavala vladajućeg kralja Henrika VI.) i kuće York (koja je podržavala Edwarda, sina ubijenog vojvode od Yorka). Bitka je rezultirala smrću oko 28.000 ljudi. Masovnu su grobnicu otkrili 1996. graditelji vijećnice u Towtonu, nedaleko od drevnog bojišta. Od pronađenih 40 kostura, 28 su bili u 'dobroj formi'. Imali su velike tragove nasilja. Vojnici su odjeću morali skinuti prije nego su bačeni u jamu. Analize su pokazale da su umrli u vrijeme Towton bitke - do tada najveće bitka Ratova dviju ruža, što je arheologe navelo na zaključak da su najvjerojatnije bili vojnici.

VISBY: Danski kralj Valdemar IV. napao je otok Gotland 1361. zbog njegove raznolikosti i bogatih stanovnika. Gotland nije imao vojsku i računao je na zaštiru kralja Švedske u slučaju rata. Skupina seljaka pokušala je obraniti otok. Dobro obučeni i spremni Danci nemilosrdno su klali seljake. Gotland se brzo predao da bi se spriječilo daljnja ubijanja. Arheolog Oscar Wennersten otkrio je 1905. grob s 300 tijela izvan grada Visbyja u Švedskoj. Između 1909. i 1928. švedski arheolozi Bengt Thordeman i Poul Nørlund otkrila su u Visbyju ukupno 1185 tijela u dvije masovne grobnice blizu one već otkrivene. Tijela su u grobnice bačena nasumice, ali 20-ak je bilo uredno složeno. Za razliku od Towtona, vojnici u Visbyju su pokopani s oružjem.

MAYAN: Arheolog Nicolaus Seefeld i kolege pronašli su masovnu grobnicu u drevnoj umjetnoj špilji na mjestu povijesnog grada Maja, istražujući vodovod drevnog grada Uxula. Prije nego su mrtvi pokopani u njemu, grob je bio vodospremnik. Pretpostavlja se da su predmeti pronađeni u špilji nastali u 7. st. Lubanje 24 žrtve bile su razbacane po grobu. Kosturi su bili u dobrom stanju jer su tijela zapečaćena glinenim slojem. Od 15 analiziranih kostura dva su bila ženska. Procijenjeno je da su pokopane osobe bile u dobi između 18 i 42 godine. Pretpostavlja se da su tijela u grobu zarobljenici ili protivnici Maja, a neki dokazi upućuju da su možda bili članovi kraljevskih obitelji Uxula. Rezultati su pokazali da su žrtvama odrubljene glava i da su masakrirane. Navodno su pokopane otprilike u isto vrijeme.

Piše: Narcisa VEKIĆ

DREVNA KINA
Lubanje kao građevni materijal

MLADE ŽENE: Arheolozi su u Kini pronašli 80-ak lubanja u ruševinama Shimija. Vjeruje se da su to lubanje mladih žena, koje su žrtvovane, a njihove lubanje upotrijebljene za gradnju zidova drevnoga grada. Lubanje su pronađene u jamama duž istočnih gradskih vrata, a nekoliko i oko gradskih zidina. Sve su imale znakove nasilja - dobile su udarac prije nego su spaljene. Žene su vjerojatno bile ubijene u nasilju velikih razmjera kao neprijateljice ili zatvorenice. Pronađeno je i oko 100 murala i žad. Ovo nije prvi put da su pronađene masovne grobnice koje datiraju iz drevne Kine. U 2005. arheolozi iz provincije Hunan pronašli su žrtvenik za ljudske žrtve, zajedno s kosturom. Nije bilo neuobičajeno da su drevni kineski carevi bili pokopani sa svojim robovima ili rodbinom, koji su bili ili ubijeni ili živi zakopani.

OPSADA YORKA
Pokošeni tifusnom groznicom

ZABORAVLJENA VOJSKA: Nekoliko masovnih grobnica s tijelima 113 muškaraca pronađeno je izvan gradskih zidina Yorkshirea 2008. Vjeruje se da su to bili vojnici koji su se borili u Engleskom građanskom ratu (revoluciji). Sudjelovali su 1644. u opsadi Yorka i umrli od bolesti, najvjerojatnije tifusne groznice koja je bila vrlo raširena i zarazna. Otkriveni su duž gradskih zidina gdje su se pripadnici vojske parlamentarca Olivera Cromwella, pod zapovjedništvom lorda Fairfaxa, utaborili tijekom opsade Yorka, na vrhuncu rata. Kosturi su lijepo raspoređeni u redovima ležali licem prema dolje ili na boku. Za najmanje 87 ih je potvrđeno da su muškarci. Većina je bila u dobi između 35 i 49 godina. Cromwellova vojska je kasnije pobijedila rojaliste u bitci kod Marston Moora i postala pobjednicom rata.

Kineski su carevi često pokopani sa svojim robovima ili rodbinom, ponekad i živima, o čemu svjedoče brojne iskopine...

Tisuću i pol godina stara masovna grobnica pronađena je 2014. godine, ispod Galerije Uffizi u Firenci...

Možda ste propustili...

POSLJEDNJE UTOČIŠTE: TURIZAM I DAN NAŠEG PLANETA

Dom je tamo gdje je zemlja

Najčitanije iz rubrike