Kultura
OSJEČANKA NA BRAČU SUDJELUJE NA 6. IZDANJU FESTIVALA KULTURE IMENA

Kakva je iskustva i uspomene Jasna Horvat ponijela s putovanja i ugradila u svoje tekstove?
Objavljeno 18. lipnja, 2015.

Vezani članci

CIJELI OPUS OSJEČKE KNJIŽEVNICE NA SAJMU KNJIGA U PODGORICI

Jasna Horvat najveće je literarno osvježenje u našoj književnoj auri

POZIV SU PRIHVATILI I LUKO PALJETAK, RADE JARAK I DAMIR KARAKAŠ

Osječka autorica Jasna Horvat na podgoričkom sajmu knjiga

ZAVRŠIO POPULARIZACIJSKI SIMPOZIJ KREATIVNA RIZNICA

Kultura nije statična kategorija, no treba ju čuvati u riznicama

Gostovanja na 6. festivalu kulture IMENA organizirana su pod krovnom temom Svjetionik „SV/i/JET I ONI/k/) i s nakanom organizatora da Bol na Braču od 25. do 27. lipnja pokaže svoje lice inovativnog mjesta kulture, gastronomije, komunikacije.

Krovna tema “svijet” i “oni” upućuje i na visoke ambicije organizatora da u združivanju semiotike i lingvistike ponudi raspravu o “svjetionicima” kao simbolima koji su istodobno i putokazi i točke spajanja, ali i točke razdvajanja. Naša sugrađanka Jasna Horvat sudjeluje u književnom dijelu programa prve i druge večeri Festivala, a razgovarat će s uglednim imenima hrvatske književne scene – Milanom Vuković Runjić, Zoranom Ferićem i Edom Popovićem.

Oba će razgovorna moderirati Davor Mandić, a teme kojima će se književnici baviti usmjerene su na njihova propitivanja tradicije i turizma u modernom svijetu te iskustvima i uspomenama koje su ponijeli s putovanja i ugradili u svoje tekstove.

Prve večer Festivala u Galeriji Dešković o temi “Plovimo od Bola do Mjesečeva meridijana” razgovarat će Jasna Horvat i Edo Popović, a u ovom će se razgovoru propitivati najnoviji tekstovi ovih autora te njihove razmišljanja o putovanju, ostanku, odlasku i povratku. Druga večer Festivala nosi naziv “S knjigama putujemo”, o čemu će, kao i o drugim književnim izborima, govoriti Jasna Horvat, Milana Vuković Runjić, Zoran Ferić i kapetan Jurko Karninčić. Sve navedeno bit će začinjeno bogatim glazbenim programom i gastronomskim iznenađenjima, a organizatori događanja očekuju dobru posjećenost i medijsku popraćenost ovoga događanja.

Bolski svjetionik sagrađen 1911., kao topos, kao znak u prostoru, tradicionalna je točka komunikacije s kopnom i svijetom. To je mjesto odlaska i dolaska, točka razdjelnica i spajalica, mjesto želje, nade, ispunjenja i olakšanja. Koliko je otok i danas izoliran od kopna, je li izdvojen razmišljanjima, kulturom, gastronomijom? Postoji li zbilja s jedne strane Svijet, a s druge Oni, otočani? I razlikuju li se toliko jedni od drugih? Pričat će se o čovjeku istraživaču, putovati s Proustom i Matošem do Venecije, brodom po Jadranu, izložbom fotografija “Prozori” Biljane Gaurine po Lijepoj Našoj i vjerujemo - doći do Mjesečeva meridijana..N.Vekić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike