Kultura
CIJELI OPUS OSJEČKE KNJIŽEVNICE NA SAJMU KNJIGA U PODGORICI

Jasna Horvat najveće je literarno osvježenje u našoj književnoj auri
Objavljeno 12. svibnja, 2015.

PODGORICA - Cjelokupni opus osječke književnice Jasne Horvat predstavljen je na 10. međunarodnom sajmu knjiga u Podgorici. O tekstovima Jasne Horvat govorila je Aleksandra Vuković, crnogorska znanstvenica i televizijska voditeljica kultnih emisija Tekstura i Raskovnik. Osječku nagrađivanu književnicu i sveučilišnu profesoricu Aleksandra Vuković najavila je kao dobro poznato ime o čijem se književnom opusu pišu i čitaju složene književne studije. U jednosatnom razgovoru pridružila im se i Jelena Pralas – simultana prevoditeljica i djelatnica Inistituta za strane jezike. Pralas je komenitrala roman “Bizarij” Jasne Horvat te se u svom izlaganju posebice osvrnula na srodnosti Juliana Barnesa i Jasne Horvat u interpretaciji povijesti. Tu je tezu postupno pojasnila prolazeći kroz poglavlja romana “Bizarij”, za koji smatra da je tekst koji grad Osijek predstavlja na najbolji način.

U nastavku razgovora Aleksandra Vuković otvorila je brojna pitanja vezana uz književno stvaralaštvo ove plodne osječke autorice pa su posjetitelji mogli doznati o sponi između književnosti i Ekonomskog fakulteta u Osijeku, statistike i glagoljice, igrivosti i revolucionarnosti, jezika i matematike. Govoreći o romanu “Auron”, a zatim i o “Vilikonu”, “Azu” i “Antiatlasu”, moderatorica Vuković istaknula je kako su romani Jasne Horvat namijenjeni obrazovanom čitatelju te kako je “ova hrvatska spisateljica najveće literarno osvježenje u našoj književnoj auri”.

Jasna Horvat dodala je kako ne bježi od velikih tema, nego, upravo suprotno, propituje pojmove poput „ljepote“, mitologije i lingivstike, ali i kako redovito poseže za postmodernističkim tehnikama koje joj pri stvaranju tekstova dopuštaju igranje. Naglasila je kako igrivosti pristupa ozbiljno te kako je književnost medij za ozbiljno i staloženo upoznavanje zbiljnosti i postavljanje posve novih postavki.

Za ovu je osječku autoricu digitalno doba donijelo nove mogućnosti književnog izražavanja u kojima nastoji stvoriti „knjigu igračku“ koja bi se mogla čitati iz više smjerova i na više načina. Aleksandra Vuković zaključila je kako je višelosojnost izričaja upravo jedan od razloga zbog kojega se crnogorska javnost zainteresirala za djelo Jasne Horvat. Na kraju predstavljanja posjetitelji su imali priliku uključiti se u razgovor s osječkom književnicom. N.Vekić

Možda ste propustili...

HNK U OSIJEKU: JER STE VI TO TRAŽILI

Još dvije izvedbe sjajnih “Maratonaca” u svibnju

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

PREDSTAVA TOMISLAVA ŠOBANA

Marula dobila predstava "Zbilja"

Najčitanije iz rubrike