Kultura
ZAVRŠIO POPULARIZACIJSKI SIMPOZIJ KREATIVNA RIZNICA

Kultura nije statična kategorija, no treba ju čuvati u riznicama
Objavljeno 28. travnja, 2015.
Sadržaji koje je prezentiralo više od 120 sudionika privukli su više od 1500 studenata

Popularizacijski simpozij Kreativna riznica svečano je zatvoren 24. travnja, kada je u Auli glagoljice Ekonomskog fakulteta u Osijeku predstavljena knjiga “Antiatlas” književnice i sveučilišne profesorice Jasne Horvat.

U prepunoj Auli glagoljice predstavljanje je moderirala urednica Nives Tomašević, a o knjizi su govorile akademkinja Dubravka Oraić-Tolić i doc. dr. sc. Marija Sablić, te sama autorica. Akademkinja Dubravka Oraić-Tolić istaknula je kako “Antiatlas” zaokružuje opus Jasne Horvat te književnom izričaju ove autorice priskrbljuje naziv Ars Horvatijana, a Marija je Sablić obznanila kako se “Antiatlas” Jasne Horvat na Učiteljskom fakultetu koristi kao nastavna literatura iz kolegija Interkulturalizam u odgoju i obrazovanju. Predstavljanje je popratio glazbeni pogram projekta Sinkopa, nakon kojega je završnu riječ održao dekan, prof. dr. sc. Vladimir Cini.

Dekan je ocijenio kako je Kreativna riznica pokazala da kultura nije statična kategorija, premda ju treba čuvati u riznicama i neizostavno kreativno unaprjeđivati upravo onako kako je to pokazala Kreativna riznica. Također je najavio sljedeći simpozij, čije se održavanje očekuje za godinu dana, a za koju će se pozivi nalaziti na mrežnim stranicama EFOS-a već od sredine svibnja. Dekan je napomenuo kako u međuvremenu očekuje aktivnu suradnju s Umjetničkom akademijom u Osijeku i svim ostalim kulturnim institucijama koje su zainteresirane za unaprjeđivanje kulture i kulturnog života u Osijeku.

Atmosfera je bila iznimno dinamična, a prostori fakulteta aktivno susretište znanstvenika, profesionalaca i amatera iz svih sastavnica sektora kulturne i kreativne industrije koji je u nastajanju.

Od najavljenih 70 događanja otkazano ih je svega nekoliko, a sadržaji koje je prezentiralo više od 120 sudionika privukli su više od 1500 studenata s čitavoga Sveučilišta te nekoliko stotina sugrađana. Docentica Josipa Mijoč izjavila je kako je radu Programskog odbora od velike pomoći bio Organizacijski odbor formiran iz reda studenata te mnogo volontera. Upravo su studenti potencijal ovog sektora u nastajanju, a njihov susret s brojnim stručnjacima iz domene kreativnih industrija zamašnjak je njihovih budućih suradnja.

Predsjednica Programskog odbora Jasna Horvat nada se kako će sljedeća Riznica imati i popratne tiskane materijale te kako će program biti još raznovrsniji. Svakako će se ustrajati na povezivanju svih 13 sastavnica kreativne industrije te dionika koji istodobno i predstavljaju i konzumiraju proizvode i usluge kreativne industrije. Potrudit će se, kaže prof. Horvat, oko dolaska većeg broja predstavnika filmske industrije, te institucija koje su podrška kutlurnoj i kreativnoj industriji i udruga samozaposlenih u kulturi.

- Željeli bismo da se završnica svakog dana simpozija događa u Auli glagoljice gdje bi se okupili svi izlagači te bi im se omogućio razgovor o temama koje su toga dana bile najzanimljivije. Kreativna riznica i nadalje za svoju misiju ima čuvanje kulturnih vrijednosti, ali i njihovu kreativnu promociju koja će se događati kroz porast kulturne potrošnje i institucionaliziranje kulturnog i kreativnog sektora kao proizvođača novih sadržaja izraslih na kulturi Republike Hrvatske - zaključuje prof. Jasna Horvat.

Narcisa VEKIĆ
POZIV NA NOVU RIZNICU U SVIBNJU

Posebna je vrijednost Kreativne riznice u povezivanju znanosti i struke te teoretičara kulturne i kreativne industrije s profesionalcima i amaterima iz svih 13 sastavnica ovog sektora u fazi institucionaliziranja. Studenti su aktivni sudionici i u organizacijskom i u izvedbenom smislu, a njihova idejna rješenja predstavljena su svim sudionicima i posjetiteljima. Poziv za novu Kreativnu riznicu EFOS će oglasiti u svibnju na svojim mrežnim stranicama.

Prostori fakulteta bili su aktivna susretišta znanstvenika, amatera i profesionalaca

Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

Najčitanije iz rubrike