Kultura
POZIV SU PRIHVATILI I LUKO PALJETAK, RADE JARAK I DAMIR KARAKAŠ

Osječka autorica Jasna Horvat na podgoričkom sajmu knjiga
Objavljeno 5. svibnja, 2015.

PODGORICA - Na jubilarnom, desetom Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga, ove će godine sudjelovati Jasna Horvat – osječka književnica i profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Sajam knjiga održat će se od 5. do 11. svibnja, a od hrvatskih književnika, osim Jasne Horvat, poziv su prihvatili Luko Paljetak, Rade Jarak i Damir Karakaš. “Snovi za čitanje” moto je ovogodišnjeg sajma, a zemlja gost je Turska. Crnogorskoj čitateljskoj publici predstavit će se turski autori İskender Pala i Sadık Yalsızuçanlar, engleska spisateljica Alexandra Potter, ruski pisac crnogorskog podrijetla Pavlo Vojinović, izraelski diplomat i književnik Dan Oryan, slovenska prof. dr. Svetlana Slapšak, autori iz Srbije – Svetislav Bara, Radoslav Petković, Ivan Tokin, Slavoljub Stanković i Ivan Stanković, te domaći crnogorski autori koji su u protekloj godini objavili novo djelo (Ognjen Spahić, Nikola Malović, Andrej Nikoladis, Ljubomir Đurković, Dušan Đurović, Ilija Đurović, Tatjana Kuljača, Milica Šćepanović i brojni drugi).

Umjetnička direktorica najposjećenijeg kulturnog projekta u Crnoj Gori, Ksenija Popović, u kreiranju programa sajma vodila se visokim umjetničkim kriterijima, a pisce izvan Crne Gore birala je prema njihovoj recepciji u crnogorskim znanstvenim i stručnim publikacijama.

No, to nije jedina manifestacija ovakvoga karaktera na koju je ugledna i nagrađivana autorica pozvana. Naime, Jasna je Horvat prihvatila biti gošćom 6. festivala “Imena”, koji se od 25. do 27. lipnja održava u Bolu na Braču. Riječ je o interdisciplinarnom kulturnom festivalu koji na originalan način povezuje knjigu, glazbu i gastronomiju, a posjetitelji ga doživaljavaju kao sve ozbiljniju najavu kulture bolskoga ljeta.

Profesorica Horvat posebno se raduje međunarodnom znanstvenom skupu koji organizira Odjel za francuske i iberoromanske studije Sveučilišta u Zadru (29.-31. listopada), a okupit će izlagače pod krovnom temom “Formalizam, ograničenje i ludičnost u književnosti: Oulipo i onkraj)”. Na ovaj je skup Jasna Horvat pozvana u svojstvu plenarnog izlagača kako bi govorila o svojoj oulipovskoj autorskoj praksi. N.Vekić

Osim Podgorice, prof. Horvat očekuje i gostovanje u Bolu na Braču, te u Zadru

Možda ste propustili...

IVAN ĆAĆIĆ GLUMAC HNK U OSIJEKU NA FESTIVALU GLUMCA

Mudrac si kad uspiješ oprostiti samome sebi, jer to je najteže

Najčitanije iz rubrike