Regija
SLAVONSKI BROD

U prometnice se investira ukupno 70-ak milijuna kn
Objavljeno 2. lipnja, 2015.

SLAVONSKI BROD - „Jedan od prioriteta Hrvatskih cesta je i rješavanje ključnih barijera i zagušenosti prometa. Takav je i projekt podvožnjaka u Osječkoj ulici, koji bi prema najavi izvođača radova trebao biti dovršen do ožujka sljedeće godine. Uz tri rotora, u brodske prometnice investira se ukupno 70-ak milijuna kuna bez PDV-a, izjavio je resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić, koji je s ministrom Tihomirom Jakovinom, predstavnicima lokalnih vlasti, članom uprave HC-a Nenadom Maljkovićem, te predsjednicom Uprave HŽ Infrastrukture Renatom Suša obišao cestovne i željezničke projekte na ovom području. Nedavno je dovršena gradnja rotora na rasrižju Svačićeve i Gupčeve ulice, vrijednog 5,4 milijuna kuna, a u gradnji je raskrižje državne ceste D514, Ž4213 i Istočne vezne ceste - rotor kod Getroa, vrijedan oko pet milijuna kuna. No do sada nije riješena crna točka brodskih prometnica, rotor “kod Halajka”, gdje su u proteklih nekoliko godina poginule tri osobe. Uz dosadašnje tri investicije, uskoro na red dolazi i pitanje ovog rotora, važnog za sigurnost prometa, najavili su Hajdaš Dončić i Maljković, a i njegova planirana vrijednost je oko pet milijuna kuna.

- Cilj je da ceste postanu dostupnije građanima i da se rješavaju svakodnevni problemi - zagušenje prometa i sigurnost, i to će ubuduće biti tako, naglasio je resorni ministar. Tome u prilog ide i jučer potpisani Ugovor sa županom Danijelom Marušićem za izradu Master plana održivog razvoja prometnog sustava na području Brodsko-posavske županije. Riječ je o planu prometnog modela županije i grada koji mora biti baziran na dnevnim potrebama lokalnog stanovništva.

- Master plan je osnova za 600-tinjak milijuna kuna, Hrvatskoj na raspolaganju za kombinirane projekte željezničko-cestovne infrastrukture i vode rješavanju prometnih čepova. Do 2020. godine (dok gradovi završe master strategije), lokalne zajednice koje budu imale najbolje projekte imat će mogućnosti sufinanciranja, ne samo za kružne tokove, nego i nabavu punionica za alternativna goriva, bicikala i drugo - kaže Hajdaš Dončić. Da Slavonski Brod nikada nije bio veće gradilište nego u protekle tri godine, ističe i brodski ministar Jakovina.

- Kao lokal patriot sretan sam čovjek, zato što su i kolege, te direktori javnih poduzeća u svoje projekte uvrstili i projekte ovog grada i županije - kazao je.

Odnedavna Brođani imaju jedan od najljepših kolodvora u RH, ustvrdila je predsjednica uprave HŽ infrastrukture Renata Suša, podastirući računicu za 19,5 milijuna kuna uloženih u dvije kolodvorske nadstrešnice, podizanje prvog i drugog perona, gradnju pothodnika, rampu za osobe smanjene pokretljivosti, mijenjanje tračnica i pragova na prvom kolosijeku... Uz neke manje propuste, koji su riješeni, tehnički pregled najavljen je za 8. lipnja.M.Radošević

Možda ste propustili...

POSJETITELJSKI CENTAR DRAVSKA PRIČA

Baby boom roda: izleglo ih se već 5

9. SLATINSKI OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Kratofil: Naše je obrtništvo danas snažnije nego ikada

Najčitanije iz rubrike