Dome slatki dome
KUPAONIČNI NAMJEŠTAJ - OSJEĆAJTE SE KAO U DNEVNOM BORAVKU

U kupaonici započinjemo i završavamo dan
Objavljeno 28. svibnja, 2015.
Dobra organizacija, ugodne boje i materijali te rasvjeta nužni su za funkcioniranje ovog prostora

Kupaonica je nezaobilazan prostor svakog doma. Osim funkcionalnosti, vrlo je važan osjećaj ugode u ovom prostoru jer u njemu započinjemo i završavamo dan.

Dobra organizacija, ugodne boje i materijali te rasvjeta nužni su za funkcioniranje ovog prostora. Kupaonični namještaj važan je element ove priče.

Najnoviji trendovi u uređenju interijera teže ostvarenju ugodnog kućnog ambijenta. To se posebice odnosi na ugođaj dnevnog boravka. Elementi namještaja koji stilom podsjećaju na ovaj prostor proširili su se do same kupaonice. Dinamičan dizajn, kombinacija boja i materijala i zanimljiva rasvjeta osnovne su značajke modernog kupaoničnog namještaja.

Ovisno o veličini prostora, elementi namještaja imat će vodoravan i okomit naglasak. Vrlo je važno da je ukupan dojam dinamičan, što će se postići izmicanjem elemenata, igrom boja i dinamičnom postavom rasvjete. Umivaonik može biti usadni ili nasadni, ovisno o željama pojedinaca. Usadni umivaonik jednostavniji je za održavanje i praktičnije je korištenje radne plohe, ali zato nasadni ostavlja veći dojam elegancije. Poželjna je što veća radna ploha uz umivaonik, koja može poslužiti i kao dodatna polica, što nažalost često nije izvedivo. Upravo je vodoravni naglasak onaj koji je vrlo moderan, a ujedno i čini prostor širim. Police ili ladice ispod umivaonika praktične su i dekorativne, a često ovakav element prati i okomiti ormarić. On može biti manjih ili većih dimenzija, ali mora biti u suodnosu s vodoravnim elementom. Može biti sastavljen od nekoliko pojedinačnih ormarića i tako dekorativno obogatiti zid. Struktura drveta u kombinaciji s bojama poput sive, plave, žute, zelene, smeđe ili boje kave idealna je. Ipak, vrlo je važno da boje namještaja budu usklađene s pločicama, a žive boje moguće je uvesti i kroz dekorativne elemente. U ukupnom izričaju, ovaj element namještaja vizualno je vrlo sličan komodi za TV.

Ogledalo je obavezan element svake kupaonice. U trendu je izrazito okomiti ili vodoravni naglasak ogledala, što je vrlo praktično i za male prostore. Osim pravokutnih formi, dobar odabir su i organske forme ogledala koje će prostoru dati osobit izražaj.

Rasvjeta se integrira u samo ogledalo, što omogućuje veliku kreativnost. Osim centralne i funkcionalne rasvjete oko ogledala, stolna ili samostojeća lampa postaje obavezan element, više kao modni detalj, nego u smislu same funkcije, uvodeći ugođaj dnevnog boravka.

U velike prostore moguće je uvesti i dodatne detalje koji će stvoriti sličan ugođaj - samostojeća vješalica, foteljica, tepih, tabure ili klub-stolić. Zelenilo je osvježavajući, ali i dekorativni element pa ga svakako uvedite u kupaonicu.

Izabela GALOVIĆ NINIĆ, dipl. ing. arh.

Zelenilo

je osvježavajući, ali i dekorativni element pa ga svakako uvedite u kupaonicu

Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

Najčitanije iz rubrike