Autoglas
LICITACIJA: PRODAJA SLUŽBENIH VOZILA DRŽAVNIH SLUŽBI

Vladin Mercedes vozit će na dionici Varaždin - Osijek
Objavljeno 26. svibnja, 2015.
Jedanaest godina star Mercedes S350 4-matic kupila je supruga poduzetnika koji je često na relaciji Varaždin - Osijek

Unatoč dosadnoj kiši koja je prelazila i u pljusak, živo je bilo u subotu na parkiralištu Centra kulture na Peščenici. Na dražbi su bila ponuđena službena vozila državnih službi - Vlade, Sabora, pošte i policije. U ponudi je bilo 215 vozila, a neprodano ih je ostalo tek - 32.

Za “raubovana”, ali dobra vozila licitiralo je 200-tinjak osoba, većinom muškaraca, koji su točno znali što žele. Unatoč tome, prema mišljnju mnogih jedno od najvrjednijih vozila izlicitirala je žena! Riječ je o Mercedes S 350 4-maticu iz 2004. godine, u kojem su se do njegova “umirovljenja” vozila izaslanstva Sabora i Vlade. Ovaj srebrni Mercedes sada će svakodnevno voziti na relaciji Varaždin - Osijek. Koristit će ga privatni poduzetnik, suprug gospođe koja ga je izlicitirala. Početna cijena bila je 44.600, a prodajna 52.000 kuna.

- Željeli smo udoban i siguran automobil jer je suprug često na putu - kratko nam je rekla nova vlasnica ovog automobila proizvedenog 2004. godine, koja u idućih tjedan dana TCRZ-u mora platiti izlicitirani iznos. I druga S-klasa, kao i treći Mercedes E 350, prodani su povoljno za 55.000 i 47.200 kuna.

Sva vozila koja su bila u ponudi mogla su se pogledati dva dana ranije, a nemali broj licitatora u razgledanje su išli s prijateljima koji su potkovaniji za limariju i motor. U razgovoru s nekima od njih doznali smo da su četvrtina trgovci rabljenim vozilima, a bilo je i privatnika kojima za njihov svakodnevni posao trebaju dostavna vozila. Došlo je i nekoliko vikendaša koji su trebali vozila za blatne terene, a tu je najbolja “nepoderiva” Lada Niva.

- Došao sam kupiti prijatelju autombil za 'grunt' - rekao nam je jedan od sudionika licitacije koji je na kraju i uspio za nešto manje od tisuću eura nabaviti Ladu Nivu. Ipak, dio Lada Niva ostao je neprodan, iako im je početna cijana bila tek 7000 kuna.

Najviše posla voditelja dražbe bilo je oko motocikla BMW R80 GS starog 18 godina. Početna cijena bila je 5400 kuna, a krajnja je otišla “u nebo”, po gotovo sedmerostruko većoj cijeni. Prodan je za čak 36.200 kuna. Ta cijena, unatoč starosti motocikla, nije iznenadila dobre poznavatelje koji su nam rekli da je ovo dobra kupnja s obzirom na to da je cijena ovog motocikla oko deset tisuća eura.

Prvo pravo nadmetanje bilo je prilikom prodaje 14 godina starog Nissan Terrana 2,7 TDI, čija je početna cijena bila 11.200 kuna. Konačna cijena se i više nego podvostručila, na kraju je bila 24.200 kuna.

Milan BUGARIĆ
Pravila licitacije

Pravo sudjelovanja imale su sve osobe uz obvezu uplate jamčevine u iznosu od 10 posto početne cijene za svako vozilo. Minimalna jamčevina bila je 100 kuna. Tijekom javne dražbe početne cijene su se podizale za minimalni iznos od 200 kuna. Prodaja vozila obavila se prema načelu “viđeno-kupljeno” i isključila je mogućnost naknadnog ulaganja prigovora. Kupci su bili upoznati i s činjenicom da se, ako se plaćeno vozilo ne preuzme u roku od sedam dana nakon licitacije, naplaćuje ležarina od 50 kuna za svaki sljedeći dan.

Možda ste propustili...

JANICA KOSTELIĆ SUVOZAČICA DVOSTRUKOG POBJEDNIKA WRC RALLYJA CROATIA

Prvakinja asistirala - prvaku

ODLIČAN POTEZ ORGANIZATORA VRHUNSKE UTRKE

Hrvatski rally veterani na WRC-u