Regija
U SKLOPU MEĐUNARODNOG PROJEKTA ILPAN U BELIŠĆU

Konferencija o industrijskoj baštini
Objavljeno 22. svibnja, 2015.

BELIŠĆE - Grad Belišće organizirao je konferenciju pod nazivom “Industrijska baština Panonije”, koja je održana u sklopu projekta ILPAN – Industrial legacy of Pannonia koji Belišće provodi u partnerstvu s Općinom Beremend i gradom Komlo u sklopu IPA programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Nakon pozdravne riječi gradonačelnika Belišća Dinka Burića prezentirane su dosadašnje aktivnosti u sklopu programa ILPAN, dok je o riječkoj industrijskoj baštini govorila Daina Glavočić iz PRO - Torpeda Rijeka. Gost konferencije Istvan Komor govorio je o industrijskoj tradiciji kao turističkom proizvodu s naglaskom na Zsolnay Centar, dok je valorizaciju industrijske arhitekture i baštine s aspekta Građevinskog fakulteta u Osijeku prezentirala Dina Stober.

Predstavljene su i dosadašnje aktivnosti u projektu, a poseban naglasak bio je na izlaganjima koja će približiti turističke potencijale industrijske baštine panonskog prostora i upoznati sudionike konferencije s praksom mobilizacije industrijskog nasljeđa u svrhu stvaranja konkurentnog turističkog proizvoda.

Projekt ILPAN, čija je koordinatorica za Grad Belišće zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković, počeo je 1. svibnja prošle godine i trajat će do 31. kolovoza ove godine. Njegova vrijednost je 377.872,39 eura, od čega će EU financirati 319.571,53 eura. Glavne aktivnosti u projektu su definiranje industrijske baštine u gradovima partnerima i organizacija konferencija na temu industrijske baštine, obnova zgrade belišćanskog muzeja i dvije najstarije zgrade u “Pekmez ulici” u Belišću, adaptacija prostora za zbirku odnosno izložbu industrijske baštine u Beremendu, postavljanje izložbe industrijske baštine u Komlu te izrada promomaterijala, kataloga i smartphone aplikacije u obliku vodiča kroz baštinu. Ovo je treći projekt koji ove sredine zajednički provode, a riječ je o jednom od 60 projekata koji je formiran u cilju većeg i značajnijeg doprinosa razvoju turizma s obje strane granice.L.Aničić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike