TvObzor
ANIMAFEST 2015: NAJAVA BOGATOG PROGRAMA

Upoznajte budućnost animacije
Objavljeno 22. svibnja, 2015.
Ovogodišnji Animafest nudi čak četiri odgovora – natjecateljski program najmlađe generacije profesionalaca, predstavljanje najboljih škola animacije, suradnju s Klasterom hrvatskih proizvođača računalnih igara, te gamejam radionicu pod vodstvom Maria von

Od društvenih mreža, preko mobilnih telefona, do televizije i filmova, animacija je danas – sveprisutna. Zanima li vas pak kako će izgledati u budućnosti, te tko su i što rade njezini ponajbolji mladi autori, ne propustite ovogodišnji Animafestov natjecateljski program studentskog filma.

Od 640 pristiglih prijava selektori su odabrali njih 43 iz 19 zemalja, koji, koristeći se CGI-jem i 3D-animacijom, kombiniranim tehnikama i lutkarstvom, donose novi generacijski pogled na svijet animacije. Ove je godine prvi put cijeli taj segment programa besplatan.

Radionica izrade videoigara

Osim u natjecateljskom programu studenti sa svih strana svijeta okupit će se i u programima miniretrospektiva dviju vodećih svjetskih škola animacije. Prva od njih, Bezalel Academy of Arts and Design iz Jeruzalema, još je od 70-ih godina prošlog stoljeća na glasu kao jedna od najprestižnijih animatorskih škola s razgranatim programom studentskih razmjena, dok je druga – francusko “čudo iz Arlesa“, za CGI specijalizirana MOPA, škola čiji alumni broji više od 400 studenata.

Dio njih zaposlen je danas u svjetskoj industriji računalnih igara koja već dugo po ukupnoj vrijednosti i prometu nadmašuje filmsku ili glazbenu industriju. Naime, uz napredne tehnologije ključni je sastojak game developmenta upravo – animacija.

Svjesni toga, u Animafestu već treću godinu zaredom u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva, Akademijom likovnih umjetnosti i Deskom Kreativne Europe – Uredom MEDIA organiziraju gamejam, odnosno radionicu izrade računalnih videoigara, a čiji će jedan od mentora ove godine biti švicarska zvijezda indie game dizajna – Mario von Rickenbach (Mirage, Krautscape, Rakete)!

Međutim, kao i ostalim kreativnim industrijama, i game developmentu potrebna je poslovna podrška i know-how, a upravo to Animafest će ove godine prvi put ponuditi u suradnji s Klasterom hrvatskih proizvođača računalnih igara (CGDA). Grupacija je to koja okuplja više od 20 tvrtki s više od 200 developera i izvozi gotovo 99 posto svojih proizvoda, poput kultnog FPS (first person shooter) hita – “Serious Sam” Croteama ili Ironwardova sve popularnijeg “Red Solsticea”.

Kreativnost mladih umjetnika

Spajanjem zajednica programera, animatora i ilustratora u ovom dijelu programa Animafest Pro potiče se kreativnost i konkurentnost mladih umjetnika i informatičkih stručnjaka, te im se nudi upoznavanje s transmedijskom vezom animacije i računarstva.

Polaznici gamejama u manjim će timovima dizajnera i programera od 8. do 12. lipnja izrađivati vlastitu videoigru, te je predstaviti pretposljednjeg dana festivala, nakon predavanja CDGA, domaćeg developerskog tima Croteam, škole za game dizajn Machina te već spomenutog Maria von Rickenbacha.

Cijeli je ovaj segment Animafestova programa posve besplatan, a prijave za radionicu primaju se online, na službenim stranicama festivala, do 24. svibnja.

Foto: Dokumentacija TVOPripremio: Nikola KUČAR
OBITELJSKE PROJEKCIJE NA OTVORENOM

Uz više od 300 kratkometražnih i dugometražnih filmova u natjecateljskim i popratnim programima, namijenjenih za sve dobne kategorije, ovogodišnji Animafest publici je pripremio još jednu novost – obiteljske projekcije na otvorenom.

Prvi Animafestov open-air program dogodit će se ususret festivalu već 30. svibnja, a zamišljen je kao gotovo cjelodnevno druženje ljubitelja animacije “i onih koji će to tek postati”. Sve će započeti već u 16 sati, likovnom intervencijom zagrebačke inicijative vizualnih umjetnika “Pimp My Pump” poznate po oslikavanju starih javnih pumpi za vodu u Zagrebu.

Nastavit će se likovnim aktivnostima za djecu i čitanjem knjige koja je inspirirala ovogodišnju festivalsku temu – Carollove “Alise u zemlji čudesa”. Vrhunac programa bit će open-air projekcija laureata Animafesta 2013., dobitnika i Grand Prixa i nagrade publike, filma “Usvajanje odobreno” autorskog dvojca Laurenta Boileaua i Junga Henina.

Sličan program Animafest planira i tijekom samog festivala, točnije 12. lipnja, kad će na Zrinjevac izvesti bajkovitu vizualnu poslasticu ovogodišnjeg dobitnika nagrade za životno djelo, kultnog francuskog animatora Michela Ocelota – Azur i Asmar.

Ostatak njegova fantastičnog opusa, kao i filmove drugih velikana svjetske, ali i domaće animacije, pogledati možete od 9. do 14. lipnja u zagrebačkim kinima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike