Novosti
ŽUPANJA

Sjećanje na obranu od poplave
Objavljeno 15. svibnja, 2015.

Na inicijativu gradske vijećnice Sanje Raonić, a pod pokroviteljstvom Grada Županje, te u zajedničkoj organizaciji Komisije za djelatnosti iz područja kulture Grada Županja, CK Županja, Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera i TZ grada Županje, u subotu (16. svibnja) ispred Muzeja kod gradske šetnice održat će se program pod nazivom “Sjećanje na obranu od poplave”. Županjci će se vratiti godinu dana unazad i prisjetiti dana kada su proživljavali najteže trenutke od Domovinskog rata. Županja je lani, u noći između petka i subote (16. na 17. svibnja), bila na korak do katastrofe. Podivljala Sava rasla je 13 centimetara na sat, bilo je samo pitanje trenutka kada će probiti nasip. Tisuće građana neumorno je punilo vreće s pijeskom i gradilo zečje nasipe, maturanti su prekinuli norijadu i prihvatili se lopate. Županja je bila na nogama, branila se i izdržala... Spašena je zahvaljujući zajedništvu, slozi, snazi i volji građana.

- Mi smo imali sreće, ali Gunja i sela na istoku poplavljena su i ne možemo se previše radovati. Malo ćemo se okupiti kod savskog nasipa i zajedno prisjetiti 16. svibnja 2014., ključnih trenutaka obrane od poplava, koliko je vreća i pijeska utrošeno, načina na koji smo spasili Županju - kaže predsjednik Komisije za kulturu Zvonimir Stjepanović.

Program počinje u 9 sati, u parku Muzeja bit će brojni štandovi. Krenut će i biciklijada od Županje do Rajevog Sela i mjesta puknuća nasipa. Bit će otvorena i prigodna izložba “Hrvatski Crveni križ u poplavi”, a potom će nastupiti predškolski i školski uzrast KUD-a Tomislav. Uslijedit će dječje igre, utrka, te punjenje i slaganje vreća. Svi sudionici i posjetitelji kušat će grah i okrijepiti se osvježavajućim pićima.(M.L.O.)

Možda ste propustili...

TEHNIČKA VLADA ODLUČILA DODIJELITI 50.000 EURA MARKU PURIŠIĆU ZA USPJEH NA EUROSONGU

Baby Lasagna zahvalio na nagradi, zamolio Vladu da je donira onkologiji

Najčitanije iz rubrike