Kultura
22. FESTIVAL GLUMCA

Uz 17 predstava, ove godine i “Mali noćni glumački razgovori”
Objavljeno 8. svibnja, 2015.
Festivalske predstave bit će igrane u svih pet gradova najistočnije županije

Vukovarsko-srijemska županija s radošću dočekuje još jedan, 22. Festival glumca koji će se, kako je jučer najavljeno na medijskoj konferenciji u Ružičkinoj kući u Vukovaru, održavati od 15. do 23. svibnja.

Kao i dosad, festivalske predstave bit će igrane u svih pet gradova najistočnije županije, a bit će izvedeno 17 predstava koje je za taj festival – podnaslovljen i kao Festival monodrame i komorne scene – odabrao ovogodišnji izbornik, akademski glumac Vinko Kraljević. Ovogodišnji grad domaćin je Vukovar. U tom je gradu, prije susreta Festivalskog odbora s novinarima, održan i sastanak na kojem je za novog predsjednika toga odbora izabran predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) Slavko Juraga, a donesena je i odluka da, umjesto glumca Krune Šarića, koji je spriječen zbog zdravstvenih razloga, domaćin 22. Festivala glumca bude prvak Drame HNK iz Zagreba i dugogodišnji predsjednik HDDU-a i Festivalskog odbora Festivala glumca Goran Grgić. “Iznimna mi je čast što ću biti domaćin ovogodišnjeg festivala koji će, uvjeren sam, ponuditi niz odličnih predstava i glumačkih ostvarenja. Nadam se da će nam se tijekom festivala pridružiti i Kruno Šarić, kako bi ostvarili dvostruko domaćinstvo”, rekao je Grgić.

Prema riječima predsjednika HDDU-a i Festivalskog odbora Slavka Jurage, o nagradama 22. Festivala glumca u Vukovarsko-srijemskoj županiji odlučivat će Ocjenjivački sud u kojem su glumci Jasminka Antić, Denis Brižić i Velimir Čokljat. Najavljeno je i da će festival, s prvom predstavom, biti otvoren 16. svibnja predstavom “Potop” Mirana Kurspahića, koji je i redatelj u koprodukciji Teatra &TD i Kufera iz Zagreba, a zatvoren 23. svibnja dodjelom ukupno sedam nagrada. Prethodno će, 15. svibnja festival, kako je rekla izvršna producentica i tajnica HDDU-a Marija Filipović, započeti promocijom knjige Vitomire Lončar pod nazivom “Hrvatska kazališna tranzicija – kulturni, zakonodavni i organizacijski aspekti”, a koja je trebala biti predstavljena tijekom prošloga Festivala glumca, kojemu je domaćin bio grad Otok. Međutim, prošle je godine nakon samo tri dana trajanja festival bio prekinut zbog poplave koja je zadesila dio županjske Posavine. Cjelokupni popratni program koji je tada trebao biti održan, održat će se za trajanja ovogodišnjeg festivala, navela je Filipović. Izvršni producent festivala Slaven Nuhanović iz vinkovačke Koncertno-kazališne agencije “Asser Savus”, koja je uz HDDU i organizator Festivala glumca, kazao je kako će od ove godine festival biti bogatiji za još jedan sadržaj “Male noćne glumačke razgovore”.

Na medijskoj konferenciji bio je i pomoćnik ministra kulture Vladimir Stojsavljević, koji je za Festival glumca rekao da je “jedan od svakako najcjenjenijih kazališnih festivala u Hrvatskoj jer se u njegovu središtu nalazi glumac bez kojega, bez obzira na to što radio ili ne radio na pozornici, nema ni kazališta”. Naveo je i da je Ministarstvo kulture ovogodišnji Festival glumca pomoglo s 80.000 kuna. Uz glumačke predstave, 22. Festival glumca imat će i bogat popratni program u kojem su i već tradicionalna događanja poput Dana domaćina, Glumačkog sijela i priredbe “Glumci pjesnici”.

Sanja BUTIGAN

Ovogodišnji izbornik je akademski glumac Vinko Kraljević, a grad domaćin Vukovar

UPOZNAJTE GLUMCE

Novi popratni sadržaj “Mali noćni glumački razgovor” održavat će se u Vinkovcima, Vukovaru i Županji tijekom trajanja festivala pod geslom “Upoznajte glumce”. Sudjelovat će glumci Anja Šovagović-Despot, Vitomira Lončar, Marko Torjanac, Nataša Janjić, Vesna Tominac, Goran Grgić, Vinko Kraljević, Žarko Potočnjak i Branka Cvitković.

Možda ste propustili...

SLAVONCI NA 18. MEĐUNARODNOM ORGULJAŠKOM FESTIVALU

Požeški sopran Marija Ticl i Franjo Pećarić na bisernici

Najčitanije iz rubrike