Novosti
OSJEČKI LIJEČNIK UPOZORAVA NA PRIJEDLOG ZAKONA O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI:

Ne obmanjujte javnost hitnim donošenjem zakona koji niste dali na uvid
Objavljeno 28. travnja, 2015.

Vezani članci

STRUČNJAK ZA JAVNO ZDRAVSTVO MINISTRU ZDRAVLJA:

“Vaše će mjere pretvoriti Hrvatsku u nazadnu i neciviliziranu zemlju”

Poznati osječki liječnik i autor nekoliko knjiga o reformi zdravstva, dr. Dražen Gorjanski ovih se dana ponovno obratio hrvatskoj javnosti, komentarom Prijedloga zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji se unatoč tome što je, prema njegovu mišljenju, prepun loših rješenja i nedorečenosti, bez ikakvog stvarnog razloga pokušava donijeti po hitnom postupku. Naime, Gorjanski u svom dopisu “Što nije dobro u prijedlogu Zakona o zdravstvenoj zaštiti?” napominje kako se zakon donosi po hitnom postupku samo u iznimnim slučajevima, ali i u onim slučajevima kada se “zakoni usklađuju s propisima Europske unije”. Budući da su Zakonom o zaštiti na radu u pravni poredak RH već prenesene sve nužne direktive EU-a, pa tako i direktiva na koju se poziva predlagatelj novog zakona, dr. Gorjanski smatra kako se u ovom slučaju radi o obmanjivanju javnosti. Stoga u svojem prijedlogu navodi kako ne treba obmanjivati građane i zakon treba poslati u redovni postupak, a građanima pružiti cjelovito i jasno obrazloženje promjena koje se planiraju provesti. Gorjanski napominje i kako novi zakon o zdravstvenoj zaštiti upravo potiče tržišni način plaćanja pretvarajući bolesnike u izvore zarade, a liječnike u menadžere koji nastoje što više zaraditi na boli i bolesti svojih pacijenata. Stoga smatra da treba razumjeti i prihvatiti osobitost zdravstvenog sustava te uspostaviti neprofitan način rada koji je u skladu i s načinom plaćanja (dvostruka solidarnost) i s krajnjim ciljem zdravstva (dobrobit bolesnika, a ne zarada). Neprofitnost će stvoriti uvjete za međusobno povezivanje, suradnju, podjelu poslova i specijalizaciju.

Prema mišljenju ovog liječnika sadašnje je stanje obilježeno neredom, nejednakošću i nepravednošću u zdravstvu, zbog čega treba učiniti sustav cjelovitim i u što većoj mjeri neprofitno pribavljati ili proizvoditi medicinska dobra te odijeliti javno od privatnog.

Gorjanski je uvjeren i kako sva medicinska dobra i usluge javno zdravstvo mora samo proizvoditi, što znači da mora postati cjelovito. “Troškovi kupovanja usluga od privatnika ne samo što donose ogromne gubitke nego stvaraju uvjete za korupciju i nepotrebnu zdravstvenu potrošnju”, ističe. Također smatra da treba ustrajati i na suzbijanju sukoba interesa i uvrstiti sve medicinske djelatnike na popis osoba koje prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa mogu biti u sukobu interesa. “Svi medicinski djelatnici u obvezi su potpisati kodeks ponašanja pri zapošljavanju u javnom zdravstvu kojim se obvezuju da neće obavljati istu djelatnost u privatnom zdravstvu. Nepoštovanje obveze čini mjeru za raskid radnog odnosa.” U obrazloženju još stoji kako treba uvesti odjele za suzbijanje korupcije po uzoru na engleske, izraditi mjere smanjivanja broja nepotrebnog nemedicinskog osoblja, čiji se broj mora uklopiti u EU standarde, te provesti depolitizaciju zdravstva.N.Z.Eberhard

LIJEČNICIMA PRIMJERENE PLAĆE

“Također je potrebno uvesti pravednost u plaćanju medicinskih djelatnika. Sve liječnike koji rade u zdravstvu plaćati na isti način primjereno njihovom značenju, radu i doprinosu boljitku zdravlja građana, a u skladu s drugim važnim zanimanjima (sucima, odvjetnicima...)”, napominje dr. Gorjanski.

Najčitanije iz rubrike