Novosti
STRUČNJAK ZA JAVNO ZDRAVSTVO MINISTRU ZDRAVLJA:

“Vaše će mjere pretvoriti Hrvatsku u nazadnu i neciviliziranu zemlju”
Objavljeno 19. travnja, 2015.

Vezani članci

MINISTAR VARGA:

Izmjene zdravstvenih zakona

Ministar zdravlja Siniša Varga prije nekoliko je dana izjavio da se krenulo u izradu novog zakona o zdravstvenoj zaštiti te zakona o zdravstvenom osiguranju, kojima se predlažu brojne promjene u organizaciji i upravljanju zdravstvenim sustavom. Među promjenama koje Varga najavljuje su jačanje domova zdravlja i novi način upravljanja zdravstvenim ustanovama. Također bi se omogućilo liječenje kod privatnika u Hrvatskoj umjesto u inozemstvu. HZZO-u bi se omogućilo osnivanje trgovačkih i osiguravajućih društava te kreditnih i financijskih ustanova, čija bi dobit ulazila u sustav javnog zdravstva, a privatnicima osnivanje bolnica koje mogu obavljati više zdravstvenih djelatnosti nego specijalne bolnice.

Na ministrove najave reagirale su udruge pacijenata te Dražen Gorjanski, stručnjak za javno zdravstvo, koji u otvorenom pismu ministru ističe kako je njegova najava promjena u zdravstvu neugodno iznenadila hrvatsku javnost.

Navodi i da će dio predloženih mjera vrlo vjerojatno dovesti do daljnjeg urušavanja javnog zdravstva.

“Podsjećam vas da je postojeći život, kao i svi društveni sustavi - od obitelji do velikih društvenih zajednica - nastao udruživanjem i zajedništvom, dakle na načelima upravo suprotnim vašim prijedlozima. Ne samo zdravstvo, nego se ni bilo koji sustav ne može razgrađivati u sve manje dijelove, a da pri tome zadrži prijašnja svojstva. Rastavimo li jedan brak, nećemo dobiti dva mala braka, nego dvoje nesretnih ljudi; prerežemo li slona na pola, nećemo dobiti dva mala slona, nego jednog mrtvog slona”, kaže Gorjanski.

On upozorava kako uvođenje zarađivanja i novčanog vrednovanja rada izobličava motive i ciljeve javnog zdravstva. “Težnja za zaradom pretvara bolesnike u izvor zarađivanja, a liječnike u menadžere koji na boli i patnji svojih bolesnika trebaju što više zaraditi. Takve su nove uloge suprotne ne samo medicinskoj etici nego i zdravom razumu - teško da bi uravnotežen čovjek zarađivao na bolesnima i nemoćnima. Možda niste svjesni, ali će vaše mjere pretvoriti Hrvatsku u nazadnu i neciviliziranu zemlju. Ni jedno se društvo ne može uistinu nazivati civiliziranim ako je bolesniku uskraćena medicinska pomoć zbog nedostatka sredstava”, navodi Gorjanski.(D.Pav.)

Najčitanije iz rubrike