Regija
O POJEDINAČNOJ RASPRODAJI POKRETNINA 5. SVIBNJA?

Došlo se do zida: Ni na 11. dražbi nije
bilo kupca za vrpoljačku Sušionicu
Objavljeno 28. travnja, 2015.

SLAVONSKI BROD - Ni nakon nedavno održane jedanaeste dražbe za prodaju vrpoljačke Sušionice, koja je prema svemu, čini se, pred definitivnim krajem, nije bilo zainteresiranih kupaca, premda je njezina prodajna vrijednost smanjena za više od milijun i iznosila je 8,9 milijuna kuna (procijenjena početna vrijednost bila je 36 milijuna).

Stečajni upravitelj Miroslav Mikić kaže kako je prije mjesec dana u ime grupe ivestitora iz Zagreba Sušionicu temeljito pogledao potencijalni kupac, no ipak se nije javio na dražbu, kao ni ranijih desetak zainteresiranih. Razlog tome je vjerojatno još uvijek previsoka cijena, a najčešća je percepcija javnosti kako je nekomu u interesu da se (i) ova nekada perspektivna tvornica potpuno uništi. U međuvremenu, do prije dvije godine čuvani pogoni - koji su prestali raditi prije gotovo osam godina, a u stečaju su pet - nekoliko su puta prošle godine bili na meti lopova, koji su Sušionicu krađom oštetili za više od milijun kuna, a potom i zapalili tako da je cijeli nekada primjerno čist i održavani pogon opožaren, a prvi dojam potencijalnog kupca lošiji od mogućeg stvarnog stanja.

Od 2002. do 2005. godine Sušionica je normalno proizvodila, a zaposleni radnici vrpoljačkog kraja doživljavali su je kao spas i razlog za prosperitet Županije brodsko-posavske. No zbog nedostatka kvalitetne i raznovrsne sirovine, obrtnih sredstava, visoke cijene energenata i niske cijene sušene robe – kako je uprava najčešće obrazlagala - tvornica je ubrzo krenula na usluge sušenja, a onda je vrlo brzo počela tonuti u stečaj. Nepoznato je zbog čega nitko nije iskoristio 52 hektara poklonjene kvalitetne državne zemlje, s koje su se trebali ubirati plodovi za sušenje.

A razlučnim vjerovnicima (CERP, Minisatastvo financija i Porezna uprava - područni ured Slavonski Brod, koja ima upisanu hipoteku na svim pokretninama) čini se da je najvažnije trenutno izvući ono što je moguće pa će, kako doznajemo, na skupštini vjerovnika sazvanoj za 5. svibnja predložiti rasprodaju svih pokretnina pojedinačno.

- Procjenjujem da će, ako to bude predloženo, razlučni vjerovnici i donijeti odluku za pojedinačnom rasprodajom. Moj prijedlog je da se ide na ukupnu prodaju nekretnina i pokretnina uz snižavanje cijene na 15-20 posto procijenjene vrijednosti. Tako bi se možda pojavio kupac koji bi imao obvezu obnoviti proizvodnju, a takav sam prijedlog i poslao u pisanoj formi - kaže Mikić.

Njegova nagađanja o pojedinačnoj rasprodaji potvrđuje i predsjednik PPDIV-a Šimo Orešković.

- Došlo se praktički do kraja priče o Sušionici, kao i o brojnim dosadašnjim tvrtkama - rasprodaje starog željeza - kaže Orešković, prozivajući državnu administraciju za inertnost i nevođenje brige o Sušionici.

Obnovom proizvodnje, za što po mnogima preduvjeti postoje, oživio bi se vrpoljački kraj i to bi bio društeno koristan potez, smatraju bivši radnici. U suprotnom svi bi mogli izgubiti, pa i razlučni vjerovnici, čija priznata potraživanja iznose 114 milijuna kuna. Oni bi predviđenom rasprodajom naplatili 15-20 posto svojih potraživanja, podmirio bi se dio troškova stečajnog postupka, a radnici bi ostali kratkih rukava i za 500 tisuća kuna nastalih u stečajnom postupku - za čuvanje imovine.

Marija RADOŠEVIĆ

Miroslav Mikić predlaže ukupnu prodaju nekretnina i pokretnina uz znatno nižu cijenu

Nitko nikad

nije se javio od desetak zainteresiranih ulagača

Moglo je i drukčije

- Prije svih, ministarstva poljoprivrede i financija, pa onda CERP, krivi su što nisu poduzeli ništa premda smo više puta upozoravali da je previsoka prodajna cijena, pogotovo nakon devastiranja - dodaje Orešković podsjećajući na jedinog ozbiljnijeg kupca koji je pretprošle godine za Sušionicu nudio 4,5 milijuna kuna, što bi do danas rezultiralo zapošljavanjem 20-50 radnika - kaže Šimo Orešković.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike