Novosti
DR. ŽELJKA PERIĆ O MANJKU LIJEČNIKA

Mladi liječnici ne žele raditi u malim mjestima
Objavljeno 27. travnja, 2015.

Vezani članci

MINISTAR ZDRAVLJA O ODLASKU MEDICINARA

Hrvatsku od srpnja 2013. napustila 233 liječnika

Dvadesetak liječnika primarne zdravstvene zaštite s područja Virovitičko-podravske županije nazočilo je sastanku županijske podružnice Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) održanom na Višnjici ponajprije radi upoznavanja liječnika s prednostima članstva u toj strukovnoj udruzi. Potporu inicijativi za povećanje broja članova podružnice svojom nazočnošću dale su i predsjednica KoHOM-a, dr. Ines Balint, i predsjednica zagrebačke podružnice, dr. Vesna Potočki Rukavina.

KoHOM je najbrojnija udruga liječnika obiteljske medicine, kojoj su glavni ciljevi zaštita digniteta struke obiteljskih liječnika, unaprjeđivanje komunikacije između pacijenata i zdravstvenih radnika te rad na promicanju zdravlja, prevenciji bolesti te što kvalitetnijem zbrinjavanju oboljelih. Jedan od ciljeva također je upoznavanje javnosti s radom i ulogom liječnika obiteljske medicine, zdravstvenog djelatnika koji je u prvom kontaktu s ljudima. Zadužen je za zbrinjavanje svih vrsta problema s kojima mu se obraćaju pacijenti te osvješćivanje uloge liječnika u široj zajednici.

Predsjednica virovitičko-podravske podružnice KoHOM-a je dr. Željka Perić, koju je Udruga hrvatskih pacijenata proglasila najboljom liječnicom u prošloj godini. Prema njezinim riječima, povod za organiziranje sastanka nagomilani su problemi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, neadekvatna komunikacija s HZZO-om i promjene koje najavljuje Nacrt prijedloga zakona o zdravstvenoj zaštiti, a dogovorena je buduća zajednička suradnja liječnika primarne zdravstvene zaštite u Virovitičko-podravskoj županiji u rješavanju svakodnevne problematike.

– Zaključeno je kako bi bilo dobro omasoviti članstvo podružnice KoHOM-a u našoj županiji, jer je KoHOM prepoznat kao udruga obiteljskih liječnika koja je najviše učinila za promicanje uloge i značenja primarne zdravstvene zaštite. Trenutačno je glavni problem na našem području nedostatak liječnika i nezainteresiranost mladih kolega za ostanak u manjim mjestima, zbog neadekvatnih uvjeta rada i života, ali i plaće. Stoga želimo skrenuti pozornost svim nadležnim institucijama i političkim tijelima da nam se priključe i pomognu u rješavanju te problematike - kaže dr. Perić.P.Žarković

Možda ste propustili...

NEZDRAVA PREHRANA I FIZIČKA NEAKTIVNOST

Povišeni kolesterol i kod djece

GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE

Višnjevački osmaši promatrali izbore

GEOPOLITIČKE OKOLNOSTI I EUROPLJANI

Više od 80 posto hrvatskih građana naklonjeno EU-u