Novosti
GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE

Višnjevački osmaši promatrali izbore
Objavljeno 18. travnja, 2024.
Osmaši osječke Osnovne škole "Višnjevac", u sklopu predmeta građanski odgoj i obrazovanje, u srijedu su na nekoliko sati pratili tijek izbora na nekoliko izbornih mjesta u njihovoj školi. Bili su svojevrsni tihi promatrači. Predsjednici biračkih odbora održali su im predavanje o tome kakve su bile pripreme za izbore, kakve su procedure te pravila ponašanja. "Učenici su ovom prigodom nastojali razumjeti i uključiti se u demokratske izbore i ona prava koja imaju u toj demokraciji", rekla je Silvija Vukašinović, voditeljica izbornog predmeta u ovoj školi.



Među osam učenica promatračica bila je Iva Mazur. "Meni će ovo iskustvo pomoći kada odrastem, jer ću naučiti kakva je procedura glasovanja", rekla nam je Iva. Obje naše sugovornice pitali smo za njihov stav o inicijativi da se u izborne procese mladi uključe već s navršenih 16 godina. "Mislim da je to uredu, samo što osobe sa 16 godina još nisu toliko zrele da mogu donositi tako velike odluke", smatra Iva Mazur.



Njezino društvo kaže kako nisu previše pratili predizbornu utakmicu za Hrvatski sabor, tek dio kandidata koji su bili prisutni(ji) na društvenih mrežama. "U vezi s ranijim izlaskom mladih na izbore, o tome bi trebalo anketirati roditelje i učenike što oni misle o tome, i na temelju tih njihovim iskustava napraviti analizu i donijeti odluku. Držim kako bi o tome najviše trebali suditi oni mladi koji su već ušli u glasačko tijelo, jer oni mogu dati mišljenje jesu li imali koristi od toga što su izišli na glasovanje. Ono što se odnosi na njih je da oni sa 16 godina mogu dati prijedloge kako bi se poboljšao život mladih, tu se može puno napraviti u području obrazovanja i onog što mlade zanima u slobodno vrijeme", kaže Silvija Vukašinović.



Zanimljivo je što već deset godina u osječkim školama postoji građanski odgoj i neki od učenika iz prvih generacija sada su sjedili u biračkim odborima. D. Kuštro