Novosti
MINISTAR ZDRAVLJA O ODLASKU MEDICINARA

Hrvatsku od srpnja 2013. napustila 233 liječnika
Objavljeno 21. travnja, 2015.

Vezani članci

ODOBRENO NAJVIŠE SPECIJALIZACIJA U POVIJESTI

Problem odlaska liječnika ministar planira riješiti školovanjem mladog kadra

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju do sredine ožujka ove godine Hrvatsku su napustila 233 liječnika i 98 medicinskih sestara i tehničara. To pokazuju podaci Ministarstva zdravlja koje je predstavio ministar Siniša Varga, a prenosi ih Dnevnik.hr. Varga je istaknuo da je broj odlazaka višestruko manji od broja zatraženih dopusnica za odlazak, koje su od svojih strukovnih komora zatražila 673 liječnika te 173 sestre i tehničara. Prošle godine odobreno je 218 specijalizacija iz hitne medicine, 91 iz anesteziologije, 61 iz pedijatrije te 53 iz ginekologije i opstetricije. Kada je riječ o ovoj godini, u Ministarstvu zdravlja kompletiraju zahtjeve zdravstvenih ustanova za specijalizacije i ministar je uvjeren kako će brojke, u najmanju ruku, biti jednako dobre kao i lani.

Ministar je odbacio mogućnost privatizacije javnog zdravstva te najavio podmirenje dugova bolnica do 2017. godine, kada bi plaćanje trebalo biti svedeno u zakonski rok od šezdeset dana.

Također, u povodu provođenja programa “72 sata” ministar je s premijerom Zoranom Milanovićem posjetio Kliniku za tumore KBC-a Sestre milosrdnice. Varga je naglasio kako su maligne bolesti jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u Hrvatskoj te su na ljestvici smrtnosti na drugom mjestu s udjelom od 27,8 posto. Rani odgovor na bolest znači veću mogućnost za izlječenje, rekao je ministar Varga i dodao kako je stoga važno da liječenje počne unutar 72 sata od dijagnoze.

Premijer Milanović je program “72 sata” nazvao ambicioznim i vrlo tvrdo postavljenim planom, koji se u Hrvatskoj provodi odnedavno kako bi se promijenilo stanje da ljudi s dijagnozom najtežih bolesti čekaju po mjesec i više dana na početak liječenja. Milanović smatra kako ovaj program može uspjeti i drugim hrvatskim bolnicama.(D.Pav.)

Najčitanije iz rubrike