Osijek
O GRIJANJU STANOVA

Zašto je cijena projekta za svaku zgradu drukčija?
Objavljeno 25. travnja, 2015.

Ni ovotjedno predavanje iz ciklusa “Četvrtkom u četvrti” po odazivu se slušatelja i njihovim uključivanjem u raspravu nije razlikovalo od proteklih pet istoimenih predavanja.

Podsjetimo, ciklus je to predavanja koje Zavod za stanovanje organizira kako bi suvlasnike višestambenih zgrada upoznao s aktualnostima vezanim uz život u stanovima.

I ovaj je put velikog zanimanje bilo za obvezu uvođenja razdjelnika topline i balansiranja sustava grijanja u višestambenim zgradama. Predavač Mario Galić je podsjetio kako, prema Zakonu o tržištu toplinske energije, suvlasnici stambenih zgrada sa 70 i više stanova moraju ugraditi toplinske razdjelnike i termostatske ventile do kraja ove godine, a suvlasnici zgrada s više od dva stana do 31. prosinca 2016. U oba slučaja suvlasnici moraju prikupiti 80 posto potpisa suvlasnika.

Slušatelje na ovim predavanjima obično zanima cijena takve “operacije”. Nažalost, ne može im se ponuditi konkretan odgovor. - Cijena je različita od zgrade do zgrade, ovisno o tome kakve su instalacije i što se prema projektu, koji se zasebno pravi za svaku zgradu, predviđa napraviti - odgovara Mario Galić. No dobro je znati da na osječkom tržištu postoji nekoliko tvrtki koje se time bave. Alena Flegar je pak podsjetila kako su do kraja godine otvorena tri javna poziva Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša. Jedan od njih je i za ugradnju uređaja za individualno mjerenje potrošnje toplinske energije. Druga dva su za sufinanciranje energetskog pregleda i energetsko certificiranje te za izradu projektne dokumentacije.

- Za realizaciju tih natječaja u svakom slučaju predstavnik suvlasnika treba doći svome upravitelju zgrade, koji će mu pomoći u daljnjem postupku - rekla je Alena Flegar, koja je kao stručnjakinja za energetsku učinkovitost angažirana i u osječkom Udruženju stanara.

Ove tribine Zavod organizira u suradnji s MUP-om, pa je tako i ovaj put bilo korisnih savjeta o samozaštitnom ponašanju građana s ciljem zaštite vlastite imovine.

Dario Kuštro
POSLJEDNJE PREDAVANJE U TVRĐI

Još je samo jedno predavanje preostalo u ovom ciklusu tribina. Ono će se održati za područje Gradske četvrti “Tvrđa”, u njezinu sjedištu, na Vijencu Ivana Meštrovića (26/f), s početkom u 18 sati. Predavanjima tijekom ožujka i travnja obuhvaćeno je svih sedam gradskih četvrti.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike