Osijek
POSTROŽILI UVJETE ZA UPIS

Djeca koja nisu cijepljena više neće smjeti u vrtić i jaslice!
Objavljeno 21. travnja, 2015.
HZZJ upozorio sve vrtiće da trebaju hitno provjeriti cjepni status djece

Iako Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije još nema ni jedan prijavljeni slučaj ospica na svom području djelovanja, a epidemija navodno jenjava i na zagrebačkom području, epidemiolozi ZZJZ-a poslali su naputak ustanovi Dječji vrtić Osijek da uvede dodatne higijenske mjere, a koje se odnose na češće pranje ruku.

U medijima su se ovih dana pojavile i najave kako dječji vrtići u Hrvatskoj više neće dopuštati upis djece koja nisu cijepljena, odnosno da će takva djeca biti ispisana iz vrtića. No, u osječkoj ustanovi Dječji vrtići napominju kako upis bez pedijatrijske potvrde o zdravstvenom stanju djeteta nije bio moguć ni do sada.

- Mi smo od ove godine dodatno postrožili zdravstvene kriterije, i to na način da uz potvrdu o zdravstvenom stanju djeteta tražimo i onu o procijepljenosti, odnosno dvije potvrde. Naime, prije su u potvrdi o zdravstvenom stanju neki pedijatri pisali da je dijete procijepljeno, a neki nisu. Tako su neki roditelji, u slučaju da su dobri s pedijatrom, uspijevali eskivirati ovu informaciju. No, to više nije moguće. Tako smo lani, konkretno, imali slučaj majke koja ima sina i kćer, sina je cijepila, a kćer nije željela cijepiti. Nažalost, zbog toga nismo mogli dopustiti da se to dijete upiše u vrtić i ona je to prihvatila. Glavni je razlog u činjenici da takvo dijete, kao prvo, nema imunitet i u puno je većoj opasnosti od svih zaraznih bolesti, posebice ako je stalno u kolektivima s velikim brojem djece - napominje Svjetlana Takač, ravnateljica ustanove Dječji vrtić Osijek.

Recimo kako je u Hrvatskoj ove godine oboljelih od ospica, među kojima je najviše predškolske djece, zabilježno oko 150 slučajeva. Prema tvrdnjama Odjela za prevenciju zaraznih bolesti i cijepljenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od tog broja, samo je u slučaju jednog oboljelog riječ o cijepljenoj osobi. Stoga je Zavod početkom travnja poslao okružnicu svim dječjim vrtićima s upozorenjem da trebaju hitno provjeriti cjepni status djece koja ih pohađaju i pozvati na cijepljenje svu djecu koja su navršila 12 mjeseci, a još nisu primila cjepivo protiv ospica, rubeole i mumpsa. Cijepljenje djece po zakonu je obvezno! Prema odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kazna za roditelja koji ne cijepi dijete protiv bolesti utvrđenih Programom obveznog cijepljenja djece predškolske i školske dobi je 2000 kuna, a protiv pedijatara od 3000 do 8000 kuna, odnosno ustanove do 80.000 kuna. Prema podatcima Ministarstva zdravlja, Sanitarna je inspekcija lani protiv roditelja podnijela oko 300 prekršajnih prijava zbog necijepljenja djece (ne samo protiv ospica, nap. a.).

Nefreteta Z. EBERHARD

KARLO KOŽUL

Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije

Od cijepljenja se ne odustaje zbog neprovjerenih informacija

Da nemogućnost upisa necijepljenog djeteta u vrtić nije ništa novo slažu se i epidemiolozi osječkog ZZJZ-a.

- Kao prvo, postoje djeca koja se uopće ne mogu cijepiti jer imaju problema s imunitetom i takva djeca sigurno ne smiju ni ići u vrtić jer bi to za njih moglo biti i za život opasno. No, u Osijeku, srećom, još imamo visoku razinu procijepljenosti, što je dokazala i činjenica da za sada nemamo ni jedan slučaj ospica. To je samo dokaz visoke razine obrazovanja roditelja naše djece, koji shvaćaju koliko je cijepljenje ozbiljna stvar od koje se ne odustaje zbog neprovjernih informacija s interneta - napominje prof. dr. sc. Karlo Kožul.

ZZJZ je zbog ospica vrtićima poslao naputak i o pojačanim mjerama higijene, odnosno češćem pranju ruku

Možda ste propustili...

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

Najčitanije iz rubrike