Osijek
BORBA PROTIV LETEĆIH NAPASNIKA

Prvo bi ovogodišnje tretiranje
komaraca trebalo početi u svibnju
Objavljeno 21. travnja, 2015.
Najniže je ponude za larvicidno tretiranje dala zajednica ponuditelja koju čine Asanator, Cosmosol, Vetam i Sanitacija, a za adulticidno Pestrid

U slučaju da ne bude žalbi, Grad Osijek u prvom tjednu svibnja očekuje potpisivanje ugovora s novoodabranim izvođačima tretiranja komaraca na području grada Osijeka.

Naime, na natječaj za larvicidno i adulticidno tretiranje iz zemlje i zraka pristigle su tri ponude. Najniže je ponude za larvicidno tretiranje dala zajednica ponuditelja koju čine četiri tvrtke s osječkog područja - Vetam, Asanator, Cosmosol i Sanitacija. Za adulticidno tretiranje iz zemlje i zraka najniža je bila ponuda tvrtke Pestrid.

- U tijeku su žalbeni rokovi, a ne bude li žalbi, spomenute će tvrtke dobiti posao na dvije godine. Naime, zajednica ponuditelja za larvicidno tretiranje sa zemlje ponudila je da će u dvije godine posao odraditi za 1,14 milijuna kuna bez PDV-a, dok bi larvicidno tretiranje iz zraka u istom razdoblju odradla za 2,19 milijuna kuna. Što se tiče adulticidnog tretiranja, najniža ponuda za tretiranje sa zemlje iznosi 1,6 milijuna kuna, te 1,61 milijun kuna za tretiranje iz zraka - napominje Vjekoslav Bagarić iz Upravnog odjela za nabavu.

Na drugi je natječaj, onaj za monitoring, pristigla samo jedna ponuda, i to je ona Odjela za biologiju. Podsjetimo kako Osijek ove godine prvi put kreće s novim načinom borbe protiv komaraca s pomoću softverskog programa koji je izradila tvrtka Gekom iz Zagreba u suradnji sa stručnjacima Odjela za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera. Novi će Ekspertni sustav kontrole komaraca biti sveobuhvatan program koji obuhvaća i monitoring i načine suzbijanja i sve moguće relevantne čimbenike koji utječu na razvoj komaraca od klime, vremenskih prilika i prognoza, vodostaja, reljefa i sličnih područja. Najvažnije je što će se nakon pojedinačnih larvicidnih tretiranja provoditi kontrole uspješnosti, što do sada nije bio slučaj.

- Pratimo stanje na terenu i za sada nema ličinki komaraca jer je voda još prehladna, a temperatura zraka nije konstantno dovoljno visoka da bi se oni mogli razviti. U odnosu prema prošloj godini, već smo u plusu jer smo lani u ovo vrijeme imali poplave, a ove ih godine još nema. U slučaju da se ličinke i pojave prije konačnog odabira izvođača, mi bismo problem riješili uz pomoć narudžbenice i zatražili bismo hitno tretiranje. Komarci koji eventualno lete ovih dana još su lanjski koji su preživjeli u nekim pukotinama. Osim toga, komarci iz gradskih kanala čine samo deset posto ukupne populacije komaraca u Osijeku, te nama problem čine oni iz, primjerice Halaševa, kada dođe do poplava. Cijene radova ove su godine išle prema dolje, a ZZJZ se nije javio, ali će prema Zakonu raditi stručni nadzor - napominje Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo.

Nefreteta Z. EBERHARD
U NAS 21 VRSTA KOMARACA

Monitoring se u Osijeku provodi od 1995. godine, a prošle je godine zabilježeno 304.000 komaraca na mjernim mjestima koje je postavio Odjel za biologiju. Kod nas postoji 21 vrsta komaraca, a tri vrste čine 95 posto populacije. Svibanj i srpanj do sada su uvijek bili najproblematičniji. Najviše je poplavnih komaraca, dok su 'domaći' najopasniji i razmnožavaju se u kanalima, bačvama i septičkim jamama.

ROMANO KRISTIĆ

pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo

Komarci koji eventualno lete ovih dana još su lanjski koji su preživjeli u nekim pukotinama

Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike