Regija
POČELA BERBA RAJČICA

Beljske su rajčice kao one uzgojene u seoskom vrtu
Objavljeno 16. travnja, 2015.
Svaka biljka daje 19 kilograma rajčice, a proizvodnja po “kvadratu” je 62 kilograma

MITROVAC - Aromatičnije, mirisnije i ukusnije sorte rajčica, kakve se uzgajaju u domaćim vrtovima, ovih će dana završiti na trpezama diljem Hrvatske. U beljskom stakleniku, u poslovnom kompleksu Mitrovac, počela je ovogodišnja berba ovog rajskog povrća. Riječ je o prvoj berbi novih sorti grapolo rajčica - diamantina, capricia i foundation.

- Rajčice se beru isključivo zrele, pa će na stolove naših potrošača dolaziti sočne i svježe, kao da su upravo ubrane u vrtu. Beremo ih četiri dana u tjednu i svaki tjedan planiramo ubrati oko 80 tona - kaže Robert Marković, rukovoditelj PJ Staklenik Mitrovac, ističući kako se rajčica uzgaja hidroponski, što podrazumijeva kontrolu klime, navodnjavanja i uvjeta u stakleniku površine 4,5 hektara. Tvrdi kako je riječ o vrlo sofisticiranom procesu proizvodnje, ali je, unatoč tome, vrlo važan segment visokih proizvodnih rezultata educiranost svih 50 zaposlenika, njihovo iskustvo i briga o svakoj biljci.

- Prošle godine proizveli smo 2800 tona rajčice, što je bilo 20 posto više od plana, a ove godine očekujemo dodatno povećanje. Naš staklenik u Mitrovcu pravi je primjer održive poljoprivredne proizvodnje i visoke produktivnosti. Svaka biljka daje prosječno 19 kilograma rajčice, a proizvodnja po četvornom metru je 62 kilograma - pojasnila je Ljiljana Malić, članica Uprave Belja, napominjući kako je to izvrstan rezultat, čak i u svjetskim razmjerima. Potvrdila je kako je beljska rajčica i te kako zaslužna za smanjenje njezina uvoza u Republiku Hrvatsku.

Podsjetimo, krajem siječnja 2014. godine Belje je prvi put predstavilo investiciju na lokaciji Mitrovac, koja se sastoji od farme mliječnih krava, bioplinske elektrane i staklenika za uzgoj rajčice. Riječ je o jednom od najvećih Agrokorovih investicijskih projekata u domaću poljoprivredu, vrijednom 220 milijuna kuna, od čega je za steklenik izdvojeno 78 milijuna kuna. U ovogodišnju proizvodnu godinu krenuli su početkom siječnja, kada su posađene nove biljke. Sadnja biljaka u hidroponskom uzgoju, objašnjavaju beljski povrtlari, zapravo znači pozicioniranje biljaka na kokosov jastuk na sadnom mjestu, raširivanje stabljika i prva omatanja biljaka, čime se usmjerava njihov rast i omogućava cjelogodišnja berba. Ako sve pođe prema planu, u stakleniku će se crvenjeti sve do prosinca ove godine, kada počinju pripreme za sadnju novih biljaka.

Ivica GETTO
MEĐU NAJBOLJIMA U HRVATSKOJ

Beljski povrtlari sretni su zbog prvih ''kritika'' struke, koja kaže kako je njihova rajčica, što se sladora, promjera i ostalih parametara tiče, među najboljima u Hrvatskoj. Isto tako, ponosni su i na činjenicu da beljska rajčica iz staklenika odlazi zrela, pa ne stoje priče kako dozrijeva u transportu ili na policama. Rajčica se bere ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom, svakog tjedna po dva kruga u stakleniku. U prosjeku, dnevno se obere po 20-ak tona. Poslovi u stakleniku su raznovrsni, od berbe, pa sve do njege, motanja, kidanja zaperaka, pinciranja, postavljanja lukova i slično. Radnici koje smo anketirali zadovoljni su poslom. ''Čovjek se brzo navikne, nakon čega nema problema'', kažu, napominjući kako nema problema ni s bumbarima koji su u staklenik ubačeni zbog oplodnje biljaka. ''Ne dirajte ih, neće ni oni vas'', poručuju.

BERU SE

isključivo zrele, pa će na stolove potrošača dolaziti sočne i svježe, kao da su upravo ubrane u vrtu

Riječ je o jednom od najvećih Agrokorovih investicijskih projekata u domaću poljoprivredu, vrijednom 220 milijuna kuna

Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

Najčitanije iz rubrike