Osijek
VIJEĆNICA DALA OSTAVKU NA MANDAT U GRADSKOM VIJEĆU

Mirošević Zubonja: Vratila sam mandat zbog pritisaka i ucjena
Objavljeno 13. travnja, 2015.

Tea Mirošević Zubonja, koja je u rujnu prošle godine izišla iz HNS-a, jučer je podnijela ostavku na vijećnički mandat.

Učinila je to, kako tvrdi, zbog činjenice što su ona i Dražen Alerić, čiji je ona bila zamjenski vijećnik, posljednih mjesec dana bili izloženi pritiscima i ucjenama. Naime, do njezinog izlaska iz HNS-a vladajuća koalicija imala je 19, a oporba 17 ruku, no nakon što je ona prestala glasovati po koalicijskom dogovoru, omjer snaga postao je 18:18.

- Problemi su nastali kada sam se svojim glasovanjem prestala uklapati u mehanizam vladajuće koalicije, te sam po pojedinim pitanjima glasovala u smjeru one politike kakvom se ja mislim baviti. Zbog toga su se pokrenule inicijative vraćanja mandata izbornoj listi HNS- -SDP-HSU. Na temelju zakona o lokalnim izborima jedine dvije moguće opcije su aktiviranje ponovnog mandata Dražena Alerića ili davanje moje ostavke. S obzirom na to da nisam odmah vratila mandat, krenuli su različiti pritisci koji su proteklih mjesec dana prešli u pritiske na osobnoj razini - tvrdi Mirošević Zubonja.

Navodno se prijetilo da ako ona ne vrati mandat tada će Dražen Alerić dobiti otkaz, ili biti premješten na drugo radno mjesto, budući da obnaša funkciju pročelnika koja je nespojiva s funkcijom gradskog vijećnika. “U razgovoru s Draženom, koji nije bio samo moj stranački kolega, nego i dugogodišnji prijatelj, shvatila sam da je došlo do ugrožavanja egzistencije i njega i njegove obitelji (supruga Alerića također je djelatnica gradske uprave, nap.a.). Stoga sam odlučila vratiti mandat i omogućiti stranci da izaberu nekog trećeg vijećnika. Razočaralo me što gospodin Vrkić ni u jednom trenutku nije zaštitio svoj tim ljudi, odnosno jednog od svojih najboljih pročelnika i dopustio je pojedincima da stranačkim utjecajima remete rad gradske uprave. Ovo je samo potvrdilo da moj izlazak iz HNS-a nije bio pogreška, jer ovo nije politika pravednosti - zaključila je Mirošević Zubonja. N. Z. Eberhard

ALERIĆ ZAHVALIO

Zbog činjenice da mu je njezina ostavka omogućila da ostane na mjestu pročelnika, javnosti se jučer obratio i sam Alerić, te kratko zahvalio Mirošević Zubonji. “Čestitam i zahvaljujem Tei na ovom činu koji je rijedak u našoj politici i koji dokazuje da se može drugačije raditi i razmišljati.” Inače, HNS sada treba izabrati nekog od svojih kandidata s liste za Gradsko vijeće iz 2013. Među prvima koji slijedi je Milan Pepić.

HDZ: OVO NIŠTA NE MJENJA

Na polemiziranje oko toga kako će ulazak drugog vijećnika HNS-a opet značiti premoćan broj glasova za vladajuću koaliciju, neslužbeno je reagirao HDZ, koji tvrdi kako ova zamjena neće donijeti nikakve promjene, jer oni više neće dizati ruke u interesu koalicije već isključivo u skladu s vlastitim uvjerenjima, a to su navodno već dokazali i na prošloj sjednici Gradskog vijeća. Inače, s njihove liste u Gradsko vijeće ušlo je šest vijećnika, među kojima i jedan iz redova HSP-a AS , te drugi iz redova SU-a.

IVAN VRKIĆ:

gradonačelnik Osijeka

U stranačke se odnose ne mješam

- Tea Mirošević Zubonja bila je izvrstan gradski vijećnik i na tome joj zahvaljujem. Možda je njezin dojam drugačiji, no ja naprosto nisam ništa mogao učiniti jer se ne miješam u stranačke odnose. Na mojoj poziciji, kao neovisnog gradonačelnika uz podršku svih mojih partnera, mogao sam opstati samo ako se ne miješam u unutarnje odnose pojedinih stranaka jer bi tako ugrozio vlastitu neovisnost. Nisam ulazio ni u ovaj slučaj, jer bi na sličan način onda morao reagirati i u odnose u HDZ-u, i u SDP-u, a to bi me dovelo u situaciju da se bavim problemima i poslovima za koje nisam dobio mandat - kaže gradonačelnik Vrkić.(I.B.)

Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

Najčitanije iz rubrike