Magazin
KOSOVO ZATOČENIK BIH-A

Kako je Bosna postala veća Srbija od same Srbije
Objavljeno 11. travnja, 2015.

Premda zvuči pomalo nevjerojatno, čelnici Kosova ovih dana tvrde kako su odnosi između ove zemlje i Srbije znatno poboljšani u odnosu na prije nekoliko godina.

Prema tvrdnjama predsjednice Kosova Atifete Jahjage “napredak je posebno vidljiv ako se ima u vidu teška prošlost s velikim posljedicama po sve građane Kosova, ali i diljem regije zapadnog Balkana”. Ocijenila je da će početak dijaloga između Kosova i Srbije posredovanjem Europske unije i uz snažnu potporu Sjedinjenih Američkih Država pridonijeti procesu europskih integracija, jer je jedan od osnovnih uvjeta Europske unije da sve zemlje moraju riješiti međusobna neriješena pitanja.

- Imamo još posla na daljoj normalizaciji tih odnosa i ja snažno vjerujem da će ovaj proces i daljnji napredak u normalizaciji odnosa između naših dviju zemalja biti okrunjena priznanjem Kosova od strane Srbije - istaknula je Jahjaga.

THACI: SRBIJA JE PRIZNALA KOSOVO

Ona je uvjerena da će kraj ovog procesa biti pozitivan za sve. Svoj doprinos poboljšanju odnosa Kosovo daje i kroz integraciju Srba u društveni i institucionalni život, kako na lokalnoj tako i na državnoj razini, gdje oni zauzimaju pozicije zamjenika premijera, ministara i zamjenika ministara. Međutim, predsjednica Kosova ne krije činjenicu da zaostaje integracija Srba u četiri općine na sjeveru Kosova (Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić), gdje je srpska zajednica i dalje talac dnevne politike Srbije.

- Što prije Srbija ukloni svoj utjecaj na srpsku zajednicu u tom dijelu Republike Kosovo, to će pridonijeti njihovoj daljnjoj integraciji u institucionalni i društveni život, zato što je njihova budućnost na Kosovu i putem Kosova u europskim integracijama - kazala je Jahjaga.

Zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Kosova Hashim Thaci, otišao je još dalje u svojim izjavama rekavši kako je Srbija de facto već priznala Kosovo, jer njihovi građani mogu putovati u Srbiju samo s osobnim iskaznicama, za razliku od BiH za koju je potrebna viza. Iako se s tvrdnjama o priznaju Kosova neće složiti službeni Beograd, nešto istine ipak ima u tome, jer Srbija je svjesna da ako ne normalizira odnose s Kosovom definitivno će sebi zatvoriti vrata koja vode u Europsku uniju.

No, vanjska politika Kosova trenutačno nije usmjerena prema Beogradu, nego u pravcu Tirane i Sarajeva. Nedavno je prilično snažno odjeknula izjava albanskog premijera Edija Rame koji je zaprijetio kako će se njegova država i Kosovo ujediniti ako Europska unija ne bude otvorila puteve za integraciju Kosova. Međutim, ministar Thaci je u utorak u Zagrebu opovrgnuo ovu tvrdnju ističući kako je izjava albanskog premijera pogrešno interpretirana.

- Bio sam osobno s Ramom kad je dao taj intervju. Smatram da je ta izjava pogrešno interpretirana. Dijelimo istu viziju kada govorimo o našoj regiji i ni u jednom slučaju ne govorimo o promjeni granica, nego o smanjenu njihovih vidljivosti kroz europsku perspektivu - rekao je Thaci, dodavši kako Ramine riječi nisu prijetnja Uniji, nego je riječ o realnosti koja se može ostvariti u budućnosti i koja može biti rezultat izolacije Kosova iz EU.

Ono, pak, što najviše pogađa službenu Prištinu jesu odnosi između Kosova i Bosne i Hercegovine. Hashim Thaci izuzetno nezadovoljan potezima Sarajeva, tijekom posjeta Hrvatskoj početkom tjedna izjavio je kako je “Bosna postala veća Srbija nego sama Srbija”, pojasnivši kako građani Kosova trebaju vizu da bi ušli u Bosnu i Hercegovinu, jer Sarajevo ne priznaje kosovsku putovnicu.

PROBLEMI S BiH

- Osim toga, BiH ne priznaje školske diplome Kosova i dokumente, iako su oni priznati od strane Srbije. Takav neprijateljski stav stvarno je neprihvatljiv i nadam se da se nova bosanska vlada može odraziti na nužnost izgradnje prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa na Balkanu, kao preduvjet za proces europskih integracija - izjavio je Thaci.

Međutim, nova BiH vlada ne dijeli takvo mišljenje. Igor Crnadak, novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, vrlo brzo je odgovorio Thaciju izjavivši kako “nema ništa od priznavanja Kosova dok je situacija ovakva kakva jest i dok je stav Srbije kakav jest”.

- Mi jesmo zainteresirani učiniti život koliko god je moguće normalnijim za ljude koji tamo žive, kao i olakšati komunikaciju u smislu putovanja. Međutim, sve ćemo to raditi pažljivo uz konzultacije sa Srbijom. BiH nije priznala nezavisnost Kosova, tako da u skladu s tim nemamo uspostavljene diplomatske odnose s ovom zemljom, a i svi drugi odnosi svedeni su na minimum - rekao je Crnadak.

U tom smislu nije želio prejudicirati poteze koje bi Bosna i Hercegovina s Kosovom mogla učiniti u smislu vizne liberalizacije, po uzoru na slične aranžmane sa Srbijom.

- Već je riješeno da građani Kosova mogu normalno dolaziti u BiH s vizama izdanim na posebnim papirima. Tražit ćemo rješenja zajedno s našim partnerima, susjedima iz Beograda, da to bude na tragu jednog zajedničkog pristupa koji neće kvariti odnose, a poboljšat će život ljudima kojima to znači - zaključio je Crnadak.

Ali u svemu tome službeno je Sarajevo zaboravilo na činjenicu da ovdje nije samo riječ o Albancima, nego i velikoj bošnjačkoj zajednici koja živi na Kosovu i kojoj je također ograničeno kretanje k matičnoj državi.

Piše: Ivica KORMAN
Najčitanije iz rubrike