Regija
VINKOVAČKI SDP UPOZORIO NA OPASNOST OD ZAGAĐENJA

Na izlazu iz grada ekološka bomba
Objavljeno 29. ožujka, 2015.

VINKOVCI - U prostorijama GO SDP-a održana je konferencija za medije na kojoj su Berislav Parat, dipl. ing. šum., predsjednik savjeta za ekologiju, komunalije i održivi razvoj (SEKOR) GO SDP-a, te Davor Benić, vijećnik Županijske skupštine, upozorili na ekološku i zdravstvenu prijetnju divljeg odlagališta otpada.

- Kod zapadnog izlaza iz Vinkovaca u MO Vinkovačko Novo Selo, u krugu napuštene farme pored šume Ljeskovac, nalazi se divlje odlagalište otpada površine više od 5000 kvadratnih metara na kojemu se nalazi oko 300 'kubika' otpada.Ovo je odlagalište poprimilo razmjere u kojima počinje značajno devastirati okoliš i ozbiljno ugrožavati zdravlje građana. Zagađenje tla, podzemnih i površinskih voda, iznimno opasno zagađenje zraka sitnim, vjetrom nošenim česticama otpada, povećana opasnost od požara u ljetnim mjesecima zbog plinova i pogodovanje razmnožavanju glodavca i drugih štetnika koji šire zaraze i bolesti, a o neugodnim mirisima da i ne govorimo, ovo se odlagalište otpada pretvorilo u potencijalnu ekološku i zdravstvenu bombu koja može značajno narušiti kvalitetu življenja. Vlasnik zemljišta na kojem je odlagalište je Bosut d.o.o. – tvrtka u stečaju - istaknuo je Benić.

Prema riječima Berislava Parata komunalni redar morao je narediti vlasniku nekretnine uklanjanje otpada u roku ne dužem od šest mjeseci, a ako je vlasnik nepoznat, ili odbije ukloniti otpad, Grad Vinkovci dužan je osigurati uklanjanje tog otpada predajom ovlaštenoj osobi za gospodarenje tom vrstom otpada, a to je u Vinkovcima tvrtka Nevkoš, kojoj je Grad povjerio koncesiju za obavljanje takvih poslova.

SEKOR je na ovaj problem upozorio još 5. lipnja 2014., preko web portala SDP-a Vinkovci. Kako ističu u gotovo godinu dana kako su upozorili gradsku vlast i javnost na opasni deponij, problem ne da nije riješen, nego se divlje odlagalište površinski gotovo udvostručilo, iako je prema Zakonu trebalo sanirati odlagalište u roku šest mjeseci.M.Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike