Osijek
SPORNE TISKANICE HZZO-a RAZLJUTILE LIJEČNIKE KBC-a

HZZO vraća pacijente sa
šaltera i tjera bolnicu na
trošenje novca za tone papira
Objavljeno 30. ožujka, 2015.

Liječnici KBC-a Osijek ponovno su ogorčeni na HZZO, ovaj put zbog, kako kažu, nedostatka elementarne komunikacije, ali i, prema njihovu mišljenju, rasipanja novca poreznih obveznika.

Naime, početkom ovog tjedna HZZO je sa svog šaltera vratio pacijente koji su došli ostvariti pravo na ortopedska pomagala u KBC jer su tiskanice na kojima su pacijentima ispisani podaci o pomagalu izišle iz upotrebe.

- Ovo je samo još jedan primjer kako s nama komunicira HZZO. U više smo ih navrata molili da pri promjenama pošalju nekakav dopis, a oni nama na to odgovaraju da čitamo Narodne novine, kao da su Narodne novine štivo koje se čita uz jutarnju kavu!? Problem je u tome što se doznake mijenjaju tko zna koji put a da mi jedva vidimo razlike na njima. U pravilu, bar jednom godišnje iziđu “nove” doznake, a stare su odmah neupotrebljive. Čak ni to nije problem, već on nastaje zbog činjenice da se tisuće i tisuće već otisnutih doznaka, čija je izrada nekom plaćena, bacaju bez pravog razloga. Razlike između doznaka na razini su “mozgalica” i doista treba dosta koncentracije i vizualne inteligencije da bi se uočile. Nama se ovo čini klasičnim rasipanjem novca, u vremenima kada svi mantraju o racionalizaciji i uštedama. Zamislite koliko se toga baci ako računamo da se tim doznakama koriste neurokirurzi, kirurzi, fizijatri, ortopedi, neurolozi... pa ako to još pomnožimo brojem bolnica u Hrvatskoj, dolazimo do ogromnog rasipanja potrošnog materijala - ogorčeno komentira liječnica osječke bolnice.

Iz HZZO-a odgovaraju kako su nove tiskanice potvrda o pomagalima stupile na snagu 28. veljače ove godine te su tiskanice dio Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima, koji je objavljen u Narodnim novinama broj 17/15. Za izmjenu tiskanica iz HZZO-a navode dva razloga: “Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) nositelj je certifikata kvalitete, te je HZZO imao obavezu na tiskanicama istaknuti oznaku certifikata (iz ovog razloga su se mijenjale i druge tiskanice), a provedeno je i usklađenje s važećim općim aktom HZZO-a Pravilnikom o ovlastima, obvezama i načinu rada liječničkih povjerenstava HZZO-a (Narodne novine, broj 8/15. i 17/15.). HZZO već godinama ne ugovara izradu i dostavu tiskanica niti u vezi s tiskanicama ima bilo kakve troškove jer se tiskanice HZZO-a ispisuju s web-stranice”, navodi se u odgovoru HZZO-a. N. Z. Eberhard

SVE STARE TISKANICE PLATIO KBC

Liječnici napominju kako je istina da HZZO nema troškove. Imaju ih bolnice!

- Sve je stare tiskanice platila bolnica. Za sada ih sami printamo dok ne stignu nove. No i printanje je trošak, i to tonera, papira i habanja uređaja. I tako se svake godine tiskanice mijenjaju bar jednom. I dalje nema razloga da se sve stare tiskanice moraju baciti i da one nisu upotrebljive. Obrazloženje HZZO-a je smiješno, znači li da on bez oznake “certifikata” na doznaci ne bi mogao poslovati? Da nije tragično, to bi bilo smiješno - zaključuje specijalistica KBC-a Osijek.

Možda ste propustili...

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

Najčitanije iz rubrike