Regija
KLJUČ U BRAVU ZA DVIJE OD ŠEST MESNICA VALVITE

Zatvaraju mesnice: Na policama uskoro
posljednji Valvitini proizvodi sa zaliha
Objavljeno 27. ožujka, 2015.
Direktor Mirko Novak nada se da će preostale prodavaonice preuzeti zakupoprimac

HARKANOVCI – Do kraja ovoga mjeseca zatvorit će se dvije od ukupno šest mesnica Mesne industrije Valvita u Harkanovcima, potvrdio nam je direktor Valvite Mirko Novak.

Premda su se, prema kuloarskim informacijama, trebala zatvoriti sva prodajna mjesta ove nadaleko poznate mesne industrije koja je danas u vlasništvu Hrvatske poštanske banke, direktor Novak to je demantirao, te izrazio nadu da će preostale prodavaonice preuzeti budući zakupoprimac, jer vlasnik Valvitu želi prodati.

- S obzirom na uskrsne blagdane, ali i najavu dolaska novog vlasnika, odnosno zakupoprimca, nastojat ćemo sve naše proizvode sa zaliha tržištu ponuditi po akcijskim cijenama, i bit će to posljednji mesni proizvodi koji će se naći na tržištu pod imenom Valvite - kazao je direktor Novak, govoreći o najnovijem razvoju događaja u ovoj tvrtki, s kojom se gasi nadaleko poznata tradicija mesoprerađivačke djelatnosti u Valpovštini, zasnovana u Valpovu još 1912. godine.

Naime, početkom ovog mjeseca u Valviti je s radom prestala linija klanja, bez posla je ostalo 15-ak od ukupno 52 zaposlena radnika, a zbog blokade duže od 60 dana, nad njom je pokrenut i stečajni postupak koji je zatražila sama Uprava tvrtke uz suglasnost PPK Valpova d.o.o., u čijem je sastavu nekada bila i Valvita, odnosno Klaonica Valpovo.

Kako je Glasu Slavonije bilo potvrđeno iz PPK Valpovo d.o.o., Valvita je PPK-u ostala dužna za isporučenu stoku i ostalu robu oko 5,5 milijuna kuna, a tvrtka je bila i financijski sanirana s dvadesetak milijuna kuna, no takav način rada više nije bio moguć. Nada za spas posrnule Mesne industrije pojavila se kada je zanimanje za preuzimanje Valvite pokazala bosanskohercegovačka tvrtka BFS Franchise-Systeme d.o.o. Sarajevo u vlasništvu Gorana Stanića, koja bi ovdje nastavila i proširivala proizvodnju, te otvorila novih 50 radnih mjesta, ali s nešto drukčijim proizvodnim programom od Valvitinog. Sve ukazuje na to da bi se riješilo linije klanja, a više orijentiralo na preradu mesa, no sve je to i dalje neizvjesno dok sadašnji vlasnik, HPB, ne potpiše ugovor o prodaji s novim vlasnikom, što bi se trebalo dogoditi do 1. travnja.

Predsjednik Sindikata PPDIV-a Šimo Orešković, nada se povoljnom rješenju za tvrtku i njezine zaposlenike u sljedećih nekoliko dana.

- Poduzelo se sve što se moglo da se proizvodnja nastavi, a radna mjesta sačuvaju, no činjenica je da više nema načina da Valvita nastavi raditi u postojećim uvjetima, budući da je pokrenut stečaj, a HPB kao vlasnik otkazao ugovor o zakupu Valviti za nastavak proizvodnje. Radnici koji su otišli kao višak zbog prestanka rada linije klanja, ali svima su još prošle godine u srpnju isplaćene otpremnine i svi su radnici uredno do sada dobivali plaće. S obzirom na to da su od šest prodavaonica, odnosno mesnica, samo dvije u vlasništvu PPK Valpova, a da su ostale u zakupu, traženje novog zakupoprimca zapravo je način da se pokuša spasiti što više radnih mjesta prije nego što krene stečajni postupak poslije kojeg više ništa neće ostati isto, jer je time zapravo priča o Valviti, nažalost, završena - komentirao je Orešković.

Valja također podsjetiti i na podatak da je i u svom nedavnom službenom očitovanju Glasu Slavonije o ovom slučaju HPB potvrdio da za Valvitinu zgradu i strojeve, čiji je vlasnik od 2012. godine, nastoji pronaći kupca te da sa zainteresiranim poduzećima trenutačno razgovara o podzakupu.

Lidija ANIČIĆ
Svojedobno četvrta u Hrvatskoj

Mesna industrija Valvita u Harkanovcima nastala je na temeljima nekadašnje valpovačke Klaonice pri Kombinatu Valpovo, koja je premještena iz grada te preseljena u valpovačko prigradsko naselje Harkanovci. Otvorena je 1. lipnja 2004. godine, a u gradnju pogona, zajmom Hrvatske banke za obnovu i razvoj, uložen je 31 milijun kuna. S kapacitetom prerađivačkih pogona od pet tona mesa u jednoj smjeni, a klaoničkih 60 svinja, ili 15 goveda na sat, bila je u to vrijeme četvrta s izvoznim brojem u RH sagrađena prema standardima EU-a.

Možda ste propustili...

RADIONICA U POVODU FESTIVALA ZNANOSTI

Fakultet ojačao vezu s društvom

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike