Osijek
AVIONSKA NESREĆA U OSIJEKU

Zrakoplov domaće tvrtke oštećen pri slijetanju, ozlijeđenih nema
Objavljeno 25. ožujka, 2015.
Avion je na pisti ležao na trupu, no jučer se nije moglo službeno doznati što se dogodilo

Na Poslovno-športskoj zračnoj luci u Osijeku jučer je, srećom, izbjegnuta tragedija koja se mogla dogoditi prilikom slijetanja aviona (inače predviđenog za prijevoz više putnika). Neslužbeno smo doznali kako u toj zrakoplovnoj nesreći nitko nije ozlijeđen.

Iako se promatračima s obližnje ceste i iz poslovnih objekata u Industrijskoj zoni udaljenoj stotinjak metara od aerodroma činilo da se s avionom koji je letio iznad njih ništa dramatično ne događa, u pilotskoj kabini vjerojatno nisu imali takav osjećaj. Oko 9.35 sati došlo je do slijetanja na trup zrakoplova Piper PA 44-180 Seminole u kojem su se nalazili hrvatski i strani državljanin, no nitko nije ozlijeđen.

Iako je aerodrom Aerokluba Osijek bio zatvoren prostor koji je policija osiguravala i nije dozvoljavala nikome da priđe mjestu avionske nesreće, uspjeli smo doći gotovo do aviona koji je na zapadnom kraju piste ležao samo na trupu. Kotači se, naime, nisu nazirali ispod aviona.

Oko aviona, na polijetno-slijetnoj stazi, osim nekolicine aviomehaničara i njihovog te policijskog patrolnog vozila, nisu se vidjeli nikakvi dijelovi otpali s letjelice. Dvomotorac, bilo je vidljivo, savio je elise na oba motora, vjerojatno u kontaktu s asfaltiranom podlogom, a na zrakoplovu se nisu vidjeli nekakvi crni tragovi koji bi ukazivali da je nešto gorjelo. O tome što je točno uzrok nesreće, nitko nije htio govoriti, a koliko smo sami uspjeli konstatirati, na aerodromu nije puhao jak vjetar.

Neslužbeno smo doznali kako se radi o avionu domaće privatne tvrtke u kojoj nisu htjeli davati izjave o događaju. Tek smo posredno i također neslužbeno doznali kako je avion danima letio iznad Osijeka pa su se mogli čuti i komentari laika kako je sreća u nesreći da se avion nije srušio na neku od zgrada ili ulica.

Doznali smo i to da se u vrijeme našeg dolaska na aerodrom na mjestu nesreće očekivao dolazak očevidne ekipe Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu iz Zagreba.

Inače, s tog se aerodroma, iznad kojeg su visoko u oblacima dopirali zvukovi drugih aviona, jučer nije polijetalo niti slijetalo. Avionsku nesreću jučer nisu htjeli komentirati ni policajci. Iz drugog izvora neslužbeni je komentar bio da je zrakoplov oštećen prilikom slijetanja, a da će službene informacije o uzroku nesreće naknadno dati spomenuta Agencija.

Darko PEJIĆ
UZROCI ZASAD NEPOZNATI

U Odjelu za istrage nesreća u zračnom prometu Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu jučer nismo uspjeli saznati koji je uzrok avionske nesreće jer očevid nije bio završen. No, rezultati sigurnosne istrage bit će objavljeni naknadno na www.ain.hr.

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike