Regija
SVEČANOST U ĐAKOVAČKOJ KATEDRALI

25 biskupa i 210 svećenika
na srebrnom biskupskom
jubileju mons. Marina Srakića
Objavljeno 23. ožujka, 2015.

Na svečanom euharistijskom slavlju u đakovačkoj katedrali, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit u miru mons. Marin Srakić, obilježio je dva i pol desetljeća od dana svoga biskupskog ređenja.

Pod geslom “Nadom i radom”, đakovačko-osječki nadbiskup metropolit u miru, mons. Marin Srakić, u đakovačkoj je katedrali 24. ožujka 1990. godine primio biskupski red polaganjem ruku i molitvom glavnog zareditelja, danas sluge Božjega kardinala Franje Kuharića, tadašnjeg dijecezanskog biskupa đakovačkoga i srijemskog, blagopokojnoga mons. Ćirila Kosa i drugih sabranih biskupa. Na jučerašnjoj svečanosti okupilo se čak 25 hrvatskih i drugih biskupa i 210 svećenika, koji su, iako to nisu najavile trube, u svečanoj procesiji točno kada je sat na katedrali 'izbio' 17 sati, u svečanoj procesiji krenuli od Nadbiskupskog doma do katedrale. U procesiji su bile i žene i muškarci u narodnom ruhu iz rodnog kraja nadbiskupa Marina, sela Ivanovci, župe Harkanovci.

Na srebrnom jubileju nadbiskupa Srakića okupili su se brojni ugledni gosti iz Crkvenog, političkog i kulturnog života. Među njima je bio kardinal Bozanić, nadbiskup metropolit zagrebački koji je vjernicima u katedrali uputio homiliju, kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup i predsjednik Biskupske konferencije BiH, mons. Alessandro D'Errico, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, te brojni drugi biskupi.

Veliki pljesak prolomio se katedralom kada je nadbiskup Srakić pozdravio mons. Ivicu Petanjka, novozaređenog krčkog biskupa, a ništa manje pljesak nije popratio ni pozdrav đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita Đure Hranića. “Njemu posebno zahvaljujem za ovu svečanost moga biskupskog jubileja”, kazao je nadbiskup Srakić. Svečanosti su nazočili i predstavnici drugih vjerskih zajednica.

Maja MUŠKIĆ
KARDINAL BOZANIĆ:

- Prije 25 godine bio sam ovdje u ovoj prelijepoj i dičnoj prvostolnici, u slavlju tvog biskupskog ređenja. Ovo slavlje u meni budi sjećanje i radost. Radost što mogu danas u zajedništvu s nazočnim biskupima i vjernicima, od srca zahvaliti Bogu za tebe, zahvaliti i čestitati. Znam da si se i sam u molitvama u mislima tako često vraćao u te dane, ali i mnogo dalje na početke svećeničkog poziva, da si se pitao i molio Gospodina da ti udijeli svjetla u trenucima kada nije bilo odgovora na svako pitanje - kazao je kardinal Bozanić u svojoj homiliji.

SKROMNO KRŠĆANSKO SLAVLJE

“Nabroj sedam sedmica takvih godina, sedam puta sedam godina. Sedam sedmica godina iznosit će ti četrdeset devet godina. A onda zaori u trubu! U sedmome mjesecu, desetoga dana toga mjeseca, na Dan pomirenja, zatrubite u trubu širom svoje zemlje. Tu pedesetu godinu proglasite svetom! Zemljom proglasite oslobađanje svim njezinim stanovnicima. To neka vam bude jubilej, oprosna godina”, tako je predraga braćo i sestre Gospodin pozvao svoj narod na proslavu godine jubileja. Budući da nismo nabrojili sedam puta sedma godina, nego pola od toga, tj. 25 godina, ovaj jubilej nećemo najaviti trubama, nego skromnim kršćanskim slavljem, kazao je jučer mons. Marin Srakić.

Možda ste propustili...

ZAVRŠENA AKCIJA UDVDR-A SLATINA

Pedijatrijskoj ordinaciji uručen CRP analizator

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

Najčitanije iz rubrike