Regija
U POŽEGI ZAVRŠIO NATJEČAJ “PUŠENJE ODBACI - LOVU NABACI” ZZJZ-A

Marku Bušiću 5000 kuna za nepušenje
Objavljeno 20. ožujka, 2015.

POŽEGA – Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije raspisao je Javni natječaj pod nazivom „Pušenje odbaci, lovu nabaci“ radi poticanja pušača na prestanak pušenja. Time su promovirali zdravi način života, a za pobjednika osigurali i novčanu nagradu od 5000 kuna.

– Ukupno se na natječaj javilo 50 osoba, no u tih trideset dana apstinencije neki su odustali ili nisu zadovoljili naše kontrole koje smo u dva navrata provodili u tih 30 dana. Tako je odustalo 12 kandidata, a do kraja natječaja nije pušilo 38 kandidata. Nadam se da ćemo uspjeti osigurati sredstva i ubuduće pa da se svake godine provodi ova akcija - istaknuo je Mato Matijević, ravnatelj Zavoda, na javnom izvlačenju brojeva svih kandidata koji su izdržali ne pušiti 30 dana.

- Prijavilo nam se 22 žene i 28 muškaraca koji su svi prošli liječničke preglede i analize kojima su dokazali da su pušači najmanje godinu dana. Bilo je to više od našeg očekivanja. Natjecatelji su bili u dobi od 23 do 63 godine. Od natjecanja je odustalo pet žena i sedam muškaraca. Svi zajedno u ovih trideset dana s prosječnom jednom kutijom dnevno koju nisu popušili uštedjeli su oko 23.000 kuna, sebi i svojim obiteljima a prosječno svatko minimalno 600 kuna mjesečno. Profitirali su na kraju svi, a posebno dobitnik glavne nagrade - istaknula je koordinatorica akcije, dr. med. Jasmina Kovačević, spec. javnog zdravstva.

Marko Bušić je 25-godišnji student kineziologije iz Pleternice, a zaposlen je u MORH-u.

– Počeo sam pušiti na kraju osnovne škole, cijelu srednju i do sada. Odluku o nepušenju donio sam zbog financijskih razloga, zdravstvenih, ali potaknula me sama akcija i nagrada. Uključili smo se zajedno ja i moja djevojka, pa smo se i međusobno natjecali tko ima jači karakter. Nakon 30 dana nepušenja trudio sam se izbjegavati i zadimljene prostore, osjećam se dobro, osjetim poboljšanje. Budim se lakše, bez kašlja. Nije mi bilo teško jer sam si to odredio u želji da upravljam svojim zdravljem i svojim životom, a ne da me jedna cigareta stvara nervoznim. Ja i djevojka Ivana bili smo si cijelo vrijeme potpora - rekao je sretni dobitnik Marko, koji je prije uručenja čeka od 5000 kuna morao proći još jednu liječničku kontrolu utvrđivanja nepušenja i prisutnosti tragova duhana u organizmu.(AGM Kruna)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike