Regija
RESTAURACIJA GRAĐE SPAŠENE OD POPLAVE

Ministarstvo kulture osiguralo 295 tisuća kuna za županjski Zavičajni muzej
Objavljeno 20. ožujka, 2015.

ŽUPANJA – Ministarstvo kulture osiguralo je Zavičajnom muzeju Stjepana Grubera iznos od 200 tisuća kuna za program muzejsko-galerijske djelatnosti. Riječ je o namjenskim sredstvima za konzervaciju i restauraciju građe, odnosno više od tisuću predmeta sakupljenih u akciji spašavanja baštine iz poplavljenih naselja Gunje, Rajevog Sela i Račinovaca. Korisnik se obvezao osigurati preostala sredstva i ugovoreni Program izvršiti do 1. srpnja ove godine.

- To su sredstva koja su koncem prošle godine osigurana za restaurariranje i konzerviranje građe spašene nakon samih poplava. Iznos od 200 tisuća kuna nije mali, neke ponude od restauratora već su nam pristigle i za jedan dio građe poslovi su već ugovoreni, pojašnjava ravnateljica Janja Juzbašić. Dodaje da je prije svega riječ o velikom broju drvenih predmeta, potom i željeznih koji su jako korodirali i koje treba dobro očistiti.

- Mi smo jedan dio građe očistili od blata, raznih nanosa i prašine, i sada se to nalazi u depoima, odnosno privremenim spremištima u Račinovcima i Gunji. Prošle je godine saniran i dio nošnji u smislu osnovnoga čišćenja i pranja tradicijskog tekstila. Ove godine planiramo još nekoliko predmeta koji su zaista prelijepi, a tu su zlatovezi i nešto od vunenih materijala, dati i na specijalno čišćenje restauratorima za tekstil - pojasnila je ravnateljica.

Ministarstvo kulture Zavičajnom muzeju Stjepana Grubera osiguralo je i 95 tisuća kuna za investicijski program za izradu dokumentacije za obnovu zgrade Muzeja smještene uz savski nasip. Riječ je o izvedbi Glavnog projekta održavanja građevina Čardak i Agencija, oštećenih pri visokom vodostaju Save u svibnju prošle godine. Gradsko vijeće Županje ravnateljici Janji Juzbašić dalo je suglasnost za sklapanje ugovora o korištenju sredstava Ministarstva. M.Lešić Omerović

Najčitanije iz rubrike