Osijek
ODGOĐENA GRADNJA NOVE NEUROLOGIJE

Milijun dolara vrijedan projekt zaustavljen zbog 20 centimetara sporne međe!?
Objavljeno 17. ožujka, 2015.
Gradnja novih ambulanti trebala je početi u veljači, ali tada se ispostavilo da postoji problem

Iako je gradnja novog objekta Klinike za neurologiju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trebala početi u veljači, projekt je za sada “na ledu” zbog imovinsko-pravnih problema.

Naime, riječ je o projektu koji bi trebala financirati američka vojska, točnije US Army Corps of Engineers, a objekt bi se trebao nalaziti u sadašnjem tunelu između Pedijatrije i Ginekologije, koji se sada koristi samo za pristup dostavnim vozilima. Da KBC sada ima problema s početkom ove investicije potvrdio nam je sam sanacijski upravitelj KBC-a Osijek, prof. dr. sc. Sven Kurbel.

– Radovi su trebali započeti prošli mjesec, ali se ispostavilo kako u nekom izmjeru građevinske čestice nisu točno unesene u zemljišne knjige. Moram priznati da sam posve zbunjen, jer ispada ako je zgrada 30 centimetara pomaknuta unutar očekivane međe onda se to tolerira, ali kako je zgrada “Maternitea” izvan očekivane međe za čak 50 centimetara, imamo problem?! Treba znati da je ona sagrađena 1982. na državnom zemljištu, kada se nije pridavala važnost tome je li nešto na općinskom ili državnom zemljištu, s obzirom na to da je zapravo sve bilo pod istom ingerencijom. Riječ je o jednoj klasičnoj hrvatskoj pravnoj priči, ali obećano mi je da će se riješiti u maksimalno brzom roku - kaže prof. dr. Kurbel, koji za sada ne može niti nagovijestiti kada bi radovi mogli započeti.

Podsjetimo da je američka vojska za ovaj projekt osigurala čak milijun dolara, a cijela je priča krenula nakon što se sestra jednog visokopozicioniranog hrvatskog časnika u NATO-u liječila upravo u osječkoj bolnici. S obzirom na to da se Klinika za neurologiju već gotovo deset godina bori za proširenje i obnovu svog objekta, a o neuvjetnom je stanju te klinike već u više navrata pisao i naš list, uprava osječke bolnice oduševljeno je prihvatila ponudu američke vojske. U međuvremenu je raspisan natječaj za izvođača radova na kojem je najpovoljniju ponudu dala građevinska tvrtka Lesna iz Prištine, koja bi po okončanju pravno-imovinske zavrzlame trebala stići na novo gradilište u Osijek.

Nefreteta Z. EBERHARD
ČASNIK HV-a NAGOVORIO AMERIKANCE DA DAJU NOVAC

Glavni “krivac” što se u finaciranje novog bolničkog odjela na kraju uplela i vojska upravo je predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a, prof. dr. sc. Silva Butković Soldo, također i satnica Hrvatske vojske, te se na njezinoj klinici često liječe upravo pripadnici Hrvatske vojske.

Cijela je priča krenula kada se na Neurologiji liječila sestra hrvatskog časnika koji je s Amerikancima prošao brojna ratišta u Afganistanu, a koji je čuo kako je US Army pomogla i bolnici u Našicama. Stoga ih je on upoznao s cijelom situacijom u Osijeku i oni su odlučili sudjelovati u ovom projektu.

Klinika

ZA NEUROLOGIJU VEĆ GOTOVO DESET GODINA BORI SE ZA PROŠIRENJE I OBNOVU SVOG OBJEKTA

PROF. DR. SC. SVEN KURBEL

sanacijski upravitelj KBC-a Osijek

Radovi su trebali započeti prošli mjesec, ali se ispostavilo kako građevinske čestice nisu točno unesene u zemljišne knjige

Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

Najčitanije iz rubrike