Osijek
POČINJE REALIZACIJA

Gradit će se Regionalni vodoopskrbni sustav vrijedan 89,2 mil. kuna
Objavljeno 13. ožujka, 2015.

Predsjednik uprave gradskog poduzeća Vodovod-Osijek, Ivan Jukić, predao je jučer Ivici Plišiću, generalnom direktoru Hrvatskih voda, te pomoćniku ministra poljoprivrede Draženu Kurečiću, tzv. aplikacijski paket za projekt Regionalnog vodoopskrbnog sustava Osijek, koji za cilj ima unaprjeđenje vodoopskrbe i pripreme pitke vode na području grada Osijeka, te općina Antunovac, Čepin, Erdut, Ernestinovo i Šodolovci.

Predavanjem aplikacijskog paketa zapravo je, prema Jukićevim riječima, započela praktična ralizacija toga projekta, za koji potporu očekuju iz više izvora – Europske unije, resornog ministarstva, Hrvatskih voda, jedinica lokalne samouprave i drugih.

- Zahvaljujući kvalitetnim projektima, među kojima je znatan broj projekata Hrvatskih voda, koje smo pripremili za financiranje iz EU fondova, poboljšat će se kvaliteta života u svim krajevima Hrvatske - istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, obraćajući se prisutnima na svečanosti.

Projekt koji bi trebao započeti ove te završiti 2017. godine ukupne je procijenjene vrijednosti 89,2 milijuna kuna, a u njegovu sufinanciranju Europska unija sudjeluje sa 75,1 posto sredstava. Svečanosti su nazočili i predstavnici grada Osijeka, predvođeni gradonačelnikom Ivanom Vrkićem, te načelnici navedenih općina. Aktivnosti u sklopu projekta uključuju proširenje i rekonstrukciju distributivnog sustava vodoopskrbe te proširenje uređaja za obradu pitke vode na području općine Erdut u cilju uklanjanja arsena iz vode. Sustav vodoopskrbe na području Osijeka i spomenutih općina trenutno pokriva oko 126 tisuća stanovnika, no s velikim razlikama u razini priključenosti pa dok grad Osijek ima 99-postotnu pokrivenost, stanovništvo na području općine Šodolovci, primjerice, uopće nije priključeno na sustav vodoopskrbe. T. Levak

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike