Novosti
HDSSB ZABRINUT ZBOG NEOBIČNE PRAVNE PROCEDURE

Josip Salapić: U Hrvatskoj imamo “Lud, zbunjen, nenormalan” pravosudni sustav
Objavljeno 5. ožujka, 2015.

Vezani članci

OSNIVAČ HDSSB-A ŠESTI PUT U ZATVORU

Glavaš poručio: “Vidimo se vrlo brzo” i počeo štrajk glađu

– Sva pravna procedura i problematika koja se dogodila nije zabilježena od samostalnosti RH i slobodno možemo ocijeniti da imamo “lud, zbunjen i nenormalan” pravosudni sustav. Zatečeni smo, ovo nije pritisak na bilo koga, uvjereni smo da je nešto trulo u pravosudnom sustavu i ako netko ne progovori javno o tome, sve će ići preko građana Hrvatske i Glavaša, ali i mnogih drugih predmeta. Mnogo je primjera gdje se na temelju istih pravnih činjenica potpuno drugačije odlučivalo - istaknuo je predsjednik Kluba zastupnika HDSSB-a Josip Salapić na konferenciji za novinare u Zagrebu, gdje su odluku Vrhovnog suda ocijenili neočekivanom i skandaloznom. Salapića posebno čudi dio odluke koji se odnosi na dužinu istražnog zatvora, gdje, između ostaloga, stoji i da bi Glavaš u njemu trebao ostati do pravomoćne presude.

- To znači da on može čekati tri godine da bi Vrhovni sud ponovno poduzeo nekakav korak u tom predmetu. Da je ostao u Mostaru u zatvoru i da ga nitko nije dirao, kao što ga namjerno i u politički montiranom procesu nisu dirali četiri i pol godine, 18. ožujka stekao bi uvjete za uvjetni otpust. I onda se ni jedno pravosudno tijelo, ni jedan sud RH, ne bi trebali uključivati u predmet jer bi stekao uvjete da bude slobodan. Sada se uključila Hrvatska, nakon što je punih pet godina, dva mjeseca i dva dana bio u zatvoru, tvrdnjom da mu se devet mjeseci računa u istražnom zatvoru, a ove četiri i pol godine valjda misle da je bio na izletu u BiH, a ne u zatvoru. To mu se ne priznaje iako je izdržano - rekao je Salapić.

Kako ističe, to potvrđuje teze da postoji sprega između institucija pravosudne vlasti u RH, DORH-a, Vrhovnog suda i Županijskog suda, gdje se zbog različitih političkih stavova sudaca preko leđa građana rade osobni i politički obračuni, što ugrožava i pravnu sigurnost RH te dovodi u pitanje funkcioniranje sustava. Na pitanje tko se to s kime obračunava, rekao je da je to obračun na relaciji Ivan Turudić - Branko Hrvatin, jer je na čelu Vijeća Županijskog suda koje je Glavaša ostavilo na slobodi bio Turudić. I.Bošnjak

DINKO BURIĆ

Silovanje pravde

- Duboko smo svjesni točnosti Radićeve izreke da se pravo ne može dobiti ni plačem ni molbom, nego borbom i zato ćemo se do posljednjeg atoma snage boriti zajedno s Glavašem. Očekujemo promptnu reakciju Ustavnog suda jer se radi o pitanju ljudskih sloboda, ali i Vrhovnog suda na temelju naloga Ustavnog suda. Zahtjevamo da Vrhovni sud što prije donese pravomoćnu odluku, bez otezanja - rekao je zastupnik Dinko Burić. On ističe kako je žalosna činjenica da hrvatsko pravosuđe ne provodi u puno slučajeva pravdu, nego silovanje pravde. “A znamo da je pravda bez sile anarhija, a sila bez pravde, tiranija”, kaže Burić.

Možda ste propustili...

SDP NA GODIŠNJICU SMRTI ODAO POČAST RAČANU:

Bio je veliki državnik i još veći čovjek

ŠEF HRVATSKE DIPLOMACIJE:

Inicijativa triju mora je važna

Najčitanije iz rubrike