Novosti
OSNIVAČ HDSSB-A ŠESTI PUT U ZATVORU

Glavaš poručio: “Vidimo se vrlo brzo” i počeo štrajk glađu
Objavljeno 5. ožujka, 2015.

Osnivač HDSSB-a Branimir Glavaš, nakon samo 44 dana na slobodi, od jučer je ponovno u pritvoru.

Rasplet je to za “slučaj Glavaš” već uobičajene pravne trakavice, u kojoj se mišljenja i stavovi pojedinih pravnih instanci nerijetko međusobno suprotstavljaju, a ponekad su i suprotni zdravom razumu.

Tako je bilo i ovaj put. Tročlano vijeće Vrhovnog suda, pod predsjedanjem suca Damira Kosa, na sjednici održanoj 2. ožujka donijelo rješenje kojim je prihvaćena žalba državnog odvjetnika na prvostupanjsku odluku Županijskog suda u Zagrebu. I to na način da je protiv Glavaša određen istražni zatvor, koji prema tom rješenju može trajati do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka, ali ne duže od kazne na koju je nepravomoćno osuđen. Konačnu će presudu, za ratne zločine u Osijeku, Glavaš tako morati čekati u zatvoru u Remetincu, unatoč tome što je u zatvorima u RH i BiH već proveo pet godina, dva mjeseca i dva dana.

Uvjeti za zadržavanje iza rešetaka su da svatko tko čeka pravomoćnu presudu maksimalno u istražnom zatvoru - uz sva moguća produženja može biti četiri godine i 10 ili 11 mjeseci. No Vijeće je zaključilo da je Glavaš u istražnom zatvoru proveo devet mjeseci i 29 dana, “što je u svakom slučaju daleko manje od rokova maksimalnog trajanja istražnog zatvora” te da vrijeme provedeno na izdržavanju kazne u BiH nije moguće uračunati u to.

Cjelonoćna dežurstva

- Upravo stoga što istražni zatvor ima svoju zakonom strogo propisanu svrhu, vrijeme koje je osuđenik proveo na izdržavanju kazne zatvora, u slučaju kada je pravomoćna presuda ukinuta te je obustavljeno izdržavanje kazne, nije moguće uračunavati u vrijeme maksimalnog trajanja istražnog zatvora - stoji u rješenju Vijeća Vrhovnog suda.

Glavaš je iz zgrade u Osijeku u kojoj živi pred novinare izišao u pratnji četiriju pravosudnih policajaca oko 11.20 sati, bez lisičina na rukama, pola sata nakon ulaska policajaca u zgradu. Govorio je mirno, a u glasu mu je igrala i doza sarkazma prema svemu što se u pravnom postupku protiv njega događalo.

- Daljnju pravnu bitku nastavit će voditi moji odvjetnici - rekao je okupljenim novinarima, koji su satima čekali ispred zgrade (neki i tijekom noći, pa ih je, već uobičajeno, počastio burekom). Na pitanje što očekuje od Ustavnog suda glede svoje žalbe, novinarima je rekao “da poštuju Ustav i međunarodne konvencije o ljudskim pravima, ili nek se raspuste”. Dodao je: “Hvala vam lijepa i doviđenja. Vrlo brzo se vidimo” te se uputio prema Mitsubishiju Pajero kojim je u društvu pravosudnih policajaca odvezen prema Zagrebu. “Branimire, drži se. Slavonija je uz tebe”, kratke su poruke koje mu je uputila nekolicina građana koja se ondje zatekla. Uz njega su bili prijatelji, stranački suradnici, ali i predsjednik HSP-a Daniel Srb.

U priopćenju na Facebook profilu Glavaš je napisao: “Poštovane građanke i građani! Ovo je šesti put da sam uhićivan od strane hrvatskog pravosuđa, a upravo se događa još jedan pravni presedan u mom desetogodišnjem političko-pravosudnom progonu. Kako sam i rekao kada sam se vratio u Hrvatsku, ne odustajem od borbe za dokazivanje svoje nevinosti i pred ovakvim politički instrumentaliziranim pravosuđem zbog svoje obitelji, svih građana Osijeka, Slavonije i Baranje i svih onih koji su sudjelovali u pravednom Domovinskom ratu, kojim je stvorena i obranjena neovisna Hrvatska. Znajte, obrana grada Osijeka je čista kao suza i nemate se čega stidjeti”, ističe Glavaš, koji je zahvalio svima na dugogodišnjoj potpori.

Politička bitka

- Meni, nažalost, preostaje jedini način borbe i prosvjeda protiv desetogodišnjih kontinuiranih kršenja građanskih i ljudskih prava zajamčenih Ustavom RH i međunarodnim konvencijama - štrajk glađu, koji počinjem ovoga trenutka. HDSSB nastavlja političku borbu i pozivamo građane da nam se pridruže, jer ovakva vlast (izvršna, zakonodavna i sudska) teška je sramota za hrvatski narod, koji takvo što ne zaslužuje - zaključuje Glavaš priopćenje.

Na odluku Vrhovnog suda Glavaševi odvjetnici već su najavili ustavnu tužbu, koju će danas poslati Ustavnom sudu. Kada će pak Vrhovni sud ponovno razmatrati cijeli taj predmet, za sada još nije poznato.

Igor BOŠNJAK

DRAŽEN MATIJEVIĆ

odvjetnik

Novi presedan

Glavašev odvjetnik Dražen Matijević, novinarima koji su čekali dolazak pravosudnih policajaca, rekao je da će tužbu Ustavnom sudu podnijeti čim zaprimi rješenje Vrhovnoga suda. “Ovo je novi presedan u postupku protiv Glavaša, u kojem se već dogodilo nekoliko presedana, poput onoga da se čovjeka koji tvrdi da je počinio više ubojstava prevodi u status krunskog svjedoka, što je suprotno zakonu”, rekao je Matijević. Kao presedan spomenuo je i nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Zagrebu, koja, kako kaže, “ne priznaje RH”, pravomoćno potvrđivanje takve presude te najnoviji, “da se ide u zatvor na temelju nepravomoćne protuustavne presude”. O činjenici da su za odluku Vrhovnog suda prvi saznali novinari, Matijević je rekao da “s Vrhovnog suda ništa ne može slučajno procuriti” i da je “sve tempirano”. “Ide se u zatvor na temelju nepravomoćne i protuustavne presude”, zaključio je Matijević.

RADAN KOVAČ

odvjetnik

Pravno ludilo

Iz zgrade u koji se nalazi stan Branimira Glavaša petnaestak minuta prije uhićenja izašao je i Radan Kovač, odvjetnik petooptuženog Dine Kontića, ali i Glavašev odvjetnik u sporu protiv Ivana Vrkića. Na novinarsko pitanje kako je tumačenja suda komentirao Branimir Glavaš, Kovač je rekao: “Pravno ludilo. Zamislite, bez ikakvog pravnog i činjeničnog osnova, vi ste bili u zatvoru 5 godina i 2 mjeseca, a oni kažu da ste bili u istražnom zatvoru 9 mjeseci i 29 dana, pa trebate još biti tamo jer navodno nije 'pokriveno' maksimalno vrijeme trajanja istražnog pritvora”, rekao je Kovač.

OD 1956. PRAVOSUĐE NIJE DONIJELO TAKVU ODLUKU

- Uzet ću si za pravo reći da je to pravosudna farsa, trakavica puna pravosudnih presedana. Od mog politički iniciranog progona od srpnja 2005. koji je pokrenuo Sanader pa do pritiska DORH-a na hrvatsko pravosuđe, zatim presedan da četiri mjeseca čekam odluku Vrhovnog suda, što u Hrvatskoj još nitko nije doživio - kazao je jučer prije uhićenja Glavaš za televiziju N1. Rekao je da je to presedan jer je Vrhovni sud sada donio odluku koja se prvi put pojavila u pravosudnoj praksi. “Od 1956. godine takav slučaj nije zabilježen u hrvatskom pravosuđu”, istaknuo je Glavaš, dodavši kako su ovo posljednji trzaji njegova progona. “Neću se maknuti od političke opcije, nema tih pritisaka zbog kojih ću popustiti i odustati od javnog djelovanja. Takva mjera meni nije izrečena. Neki pojedinci boje se mog boravka na slobodi”, rekao je Glavaš.

DRAGAN VULIN

predsjednik HDSSB-a

Narušeno povjerenje u pravni sustav

- Ovo je zaista nastavak, najblaže rečeno, pravne sapunice u “slučaju Branimira Glavaša”, njegovo šesto uhićenje u istom slučaju, što, mislim, zaista narušava povjerenje u hrvatski pravni sustav. Dokaz tome je i tvrdnja Vrhovnog suda, prema kojoj su i zatražili istražni zatvor, navevši da je on dosad u istražnom pritvoru proveo devet mjeseci i 29 dana, a svi dobro znaju da je u zatvoru proveo više od pet godina. Mislim da nema smisla pravno tumačenje da se zatvor ne može računati u pritvor. Kada čovjek toliko vremena provede u zatvoru, mislim da za to nema potrebe ni smisla. Bit će upućena tužba Ustavnom sudu na tu odluku jer je definitivno da su Glavašu na ovaj način, po međunarodnom pravu, njegova ljudska prava narušena. Vjerujem da će Ustavni sud maksimalno brzo reagirati, u skladu s Ustavom - rekao je predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin.

FILIP GLAVAŠ

sin Branimira Glavaša

To nam budi dodatni inat

- Ovo je sramota hrvatske države i pravosuđa, da ga nakon odležanih gotovo dvije trećine kazne ponovno pritvaraju. “Hapsili su ga prije osam godina, hapse ga sada, ako bude trebalo, hapsit će ga i za osam godina. Ali mi se nećemo predavati jer znamo da smo u pravu i da on nije zločinac, nego heroj Domovinskog rata, što znaju i svi Osječani. Sve ovo što rade u nama samo budi dodatni inat i daje nam snagu za borbu dalje - rekao je Glavašev sin Filip. Na pitanje kakva je bila atmosfera u stanu prije dolaska pravosudnih policajaca, rekao je da je bila opuštena, jer je, kaže, Glavaš već navikao na to, s obzirom na to da je šesti put uhićen. “Ništa ga više ne može iznenaditi od ove države. Duboko se nadao da neće doći do toga, ali je ipak imao i dozu rezerve”, rekao je Filip Glavaš.

ZANEMARENA EUROPSKA KONVENCIJA O ZAŠTITI LJUDSKIH PRAVA

Prema riječima Glavaševe odvjetnice Višnje Drenški-Lasan, to je dijametralno suprotna odluka onoj koju je donio Županijski sud u Zagrebu. “To vijeće smatra da je potrebno odrediti obligatorni pritvor protiv Glavaša. S obzirom na to da je to pravomoćna odluka, protiv nje nije moguće podnijeti žalbu, nego samo pisati ustavnu tužbu. Vrhovni sud je svoju odluku temeljio samo i isključivo na odredbama domaćeg zakona, a nije ju prosuđivao kroz aspekte konvencijskog prava, članka 5. Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, niti kroz ustavne odluke. Tako da već pišemo ustavnu tužbu, gdje ćemo nastojati upozoriti na povrede koje su počinjene glede prava na slobodu”, rekla nam je Drenški-Lasan.

ZATVOR

GLAVAŠU MOŽE TRAJATI DO PRAVOMOĆNOG OKONČANJA POSTUPKA, ALI NE DUŽE OD KAZNE NA KOJU JE NEPRAVOMOĆNO OSUĐEN

Možda ste propustili...

BRAČNI PAR RASPUDIĆ NAVODNO NAPUSTIO STRANKU

Sastavljanje lista za europske izbore izazvalo raskol u Mostu?

POPLAVE, POŽARI, SUŠA, TOPLINSKI VALOVI...

Klimatska kriza raste: Europu su zahvatili vremenski ekstremi